De schoonste parkeerplaats van het land is Meiberg bij Weert, aan de A2.

De Stichting Nederland Schoon en de ANWB voerden een test uit bij 248 parkeerplaatsen langs de Nederlandse snelwegen. Ruim de helft daarvan bleek redelijk schoon tot schoon. Maar op bijna 10% van de parkeerplaatsen was het een enorme rommel. Deze kregen dan ook de beoordeling matig tot slecht.

Op parkeerplaats De Haar aan de A1 bij Amersfoort kun je beter niet komen; die kwam als vuilste uit de bus. De ANWB roept wegbeheerders op te zorgen voor meer en betere voorzieningen. Bovendien moeten zij rondslingerend vuil sneller opruimen. Zwerfafval staat hoog in de top 10 van ergernissen van de automobilist.

Opvallend is dat parkeerplaatsen zonder tankstation of restaurant vuiler zijn dan parkeerplaatsen met een tankstation of restaurant erbij. En als er dan een tankstation of restaurant is, dan is het daar vlakbij weer schoner dan verderop op de parkeerplaats. Anonimiteit en weinig sociale controle lijken hiervoor de belangrijkste redenen.

De inspecteurs constateerden verder dat er meer zwerfafval lag op parkeerplaatsen met minder afvalbakken. Op parkeerplaatsen zonder tankstation of restaurant waren de bakken ook vaker overvol. Blijkbaar letten mensen bij een restaurant of benzinestation beter op de omgeving en worden overvolle bakken daar op tijd geleegd.

Bron: RTLnieuws.nl / Teletekst