Het college van B&W heeft de gemeenteraad voorgesteld om de huidige winkeltijdenverordening te wijzigen zodat de winkels in Weert op zondagen hun deuren kunnen openen.

Aanleiding is het voorstel in de Tweede Kamer om de winkeltijdenwet aan te passen. Een meerderheid van de Tweede Kamer is vooralsnog voorstander van het voorstel.

Zowel vanuit ondernemers- als bestuurskringen wordt er op aangedrongen om de mogelijkheid tot zondag-openstelling zo spoedig mogelijk in de voeren. De normale procedure door de wachten op de nieuwe winkeltijdenwet en daarna een raadsprocedure op te zetten vergt relatief nog veel tijd.

Het voorstel is nu om door de gemeenteraad de wijziging van de verordening bij voorbaat al vast te stellen. De wijziging is dan direct van kracht wanneer de winkeltijdenwet van kracht wordt.

In de nieuwe verordening kunnen winkeliers er zelf voor kiezen om op zon- en feestdagen hun deuren te openen. Daarbij is gekozen voor de uren tussen 08:00 uur en 22:00 uur. Een vroeger tijdstip zou tot overlast in de buurt van de winkel kunnen leiden.

25 REACTIES

 1. Yess, goed plan. Al snap ik dat ook winkeliers een vrije dag verdienen… Tis geen win – win maar ik ben voor!

 2. Ich hoop waal det ze ongerling gooj aafspraoke make… de eine weenkel waal oeëpe en de angere neet wêrrktj auch neet neteurlik. Wi6eter un good plan!

 3. PARDON!!! En wanneer mogen wij dan eens een dagje vrij zijn met het hele gezin? Denken ze nou echt dat mensen meer geld gaan uitgeven nu ze winkels 7 dagen in de week open zijn. Echt niet! Wat kost dat wel allemaal niet, meer personeelskosten, gas, water elektra en noem maar op. Daar moeten de inkomsten dan ook naar zijn.
  Nee, ik ben helemaal tegen!

 4. Wat dacht u van een vrije maandag ipv zondag voor ondernemers.
  Winkel ondernemers moeten hun diensten aanpassen aan de behoefte van de consument en niet andersom.
  Ik denk dat een gemiddelde dag omzet op een zondag heel wat hoger is dan op een maandag.

 5. …een gespreid weekend…..
  Nope….niks voor mij….
  Het is weer echt “geef een vinger, neem een hand”
  Er is decenia lang gevochten voor de vrije zaterdag….
  De christelijke feestdagen verlaten een voor een de vrijedagenkalender….
  ADV word afgenomen….
  Meer vrije dagen worden door de baas vastgesteld….

  Nog even en we werken als in China….

  Sorry, maar ik werk om te leven en niet andersom.
  Voor mij hoeven al die dagen niet.
  Vroeger had je een koopavond en kreeg ook iedereen zijn boodschappen en andere toellie bij elkaar.
  Dus wat dat betreft: niet nodig die dagen!!

 6. Ik snap dat veel personeel er niet erg blij mee is maar als er in andere steden in de regio wel winkels open zijn op zondag gaan de mensen die op zondag met het gehele gezin willen winkelen dáárheen en geven ze hun geld dáár uit in plaats van hier in Weert dus zal dat zéker invloed hebben op de inkomsten van de Weerter winkeliers als men hieraan niet meedoet.

 7. Sorry maar dan moet je een andere baan zoeken als dat jouw prioriteit heeft. Elke baan heet voors en tegens. Ik wil ook graag samen de woensdag middag vrij maar dat kan ook niet…

 8. Chaos wordt nu compleet met al die koopzondagen, nu al moeilijk wanneer zijn de winkels open/dicht, de een gaat om 8.30 open de ander om 9.00 of 10.00 of god weet hoe laat. Het zou prettig zijn als je weet waar je aan toe bent, DUIDELIJKHEID dus

 9. De 24 uurseconomie is dichter bij dan velen denken.
  Winkeliers kunnen dat ervaren door lagere omzet door de steeds grotere concurentie van internet winkels.
  Deze slag gaan zij absoluut verliezen maar willen het gewoon niet zien.
  De consument is nu de baas of u dat wild of niet.

 10. Wat een slecht argument. Als alle ondernemers in de binnenstad dat daadwerkelijk zouden doen is er niets meer en dan wordt er pas hard moord en brand geschreeuwd!

 11. Wat een tegensprekingen.

  Allereerst ben ik geen consument maar een mens, en winkeliers zijn dat ook. We willen allemaal een levendige binnenstad met een divers winkelaanbod. Mooie lokale zaken, niet de grote eenheidsworstketens die in iedere stad te vinden zijn, gaan deze slag inderdaad verliezen. Winkeliers met een mooie lokale zaak, mensen, die kunnen niet mee als zelfstandige of met enkele mensen personeel!

  Moet een zelfstandige ondernemer dan maar altijd open zijn en geen recht hebben op een vrije dag? Ben je een waardeloze ondernemer als je dat niet aankunt? Nee! Integendeel!

  Ik vindt het pure arrogantie om daar geen begrip voor te hebben. In de winkel is de klant koning, maar als de klant ook uit gaat maken dat de winkelier geen recht op een eigen (sociaal) leven heeft dat gaat mij veel te ver.

 12. Er niet blij mee zijn is een understatement. Het gaat hier om winkeliers die vaak al op het randje lopen in deze tijd. ‘Niet blij zijn’ vertaal ik dan ook maar vrij in ‘falliet gaan’!

 13. Dat is allemaal leuk en aardig, maar op maandag kan je dan nog niks doen met je gezinnetje. Volgens mij moeten de kids dan toch echt naar school, denk dat de scholen dan ook maar op zondag open moeten en op maandag dicht;)

 14. Kijk…..
  Daar heb je een goed punt!!
  Zal ik het zo zeggen:
  Iedereen die op een winkelzondag (waarvan vele bedrijven er al 23 per jaar hebben, jawel 23)
  nog tijd heeft om er naar toe te gaan mag wat mij betreft er twaalf van die 23 over nemen en zelf eens ervaren hoe het is als iedereen op tweede pinksterdag of weet ik wat voor winkelzondag of tweede feestdag voor je neus lekker zit te kloeken en of loopt te “kijken kijken niet kopen”…..

  Redelijk frustrerend….

  En 24uurseconimie…..my ass….
  Dat geld niet alleen voor de middenstand.
  Ga jij, ja jij, kantoorpikkie dan ook lekker even 24 uur achter je flipperkast zitten met 24 liter koffie naast je?
  Of als automonteur 24 uur met je kop omhoog onder een spaanse of italiaanse voiture hangen (waar ze wel vroeg met pensioen gaan en siësta hebben iedere middag)??

  Kom maar, van mij mag je het proberen….
  we beginnen bij het glasvezelbedrijf, lekker 24 uur aan de sleuf staan tegen een onderbetaalde vergoeding…..

  Wanneer wil je starten???

 15. Misschien wel…
  Maar toen was het op één koopavond WEL verekte druk in de stad (zowel horeca als midden en kleinbedrijf)
  Als een koopzondag een unicum is dan zal die sneller door meer mensen bezocht worden echter er is tegenwoordig een overdaad aan “koopmogelijkheden” een koopzondag meer of minder maakt echt dat extra “miljoentje” niet op jaarbasis, zeker niet als de mensen alleen maar komen kijken en niet kopen want dat is voor vele de “koopzondag”: gewoon kijken en flaneren langs de winkeltjes met zo’n arrogante kop van “kijk mij, ik heb wel lekker vrij vandaag”……

 16. Ondernemers hebben maar één doel en dat is dat ze een product hebben die ze aan heel veel klanten kunnen verkopen en daar winst mee kunnen maken en hun brood mee kunnen verdienen. Als dat niet zo is, beginnen ze niet.

  De tijden zijn enorm veranderd, internet, crisis, mondige kopers, maar ook veranderd koopgedrag doordat er tweeverdieners zijn die overdag werken en kinderen hebben die na school naar de opvang gaan of niet, maar gaan sporten, huiswerk maken etc.. Dat betekent dat er doordeweeks geen tijd is om ‘naar de stad’ te gaan.

  Gevolg is dat ze op zaterdag of zondag wel tijd hebben…..en geld om te besteden….en dan is de nieuwe cirkel gemaakt.
  Wanneer komt jouw koper? Wanneer kun je jouw ‘waar’ verkopen en jouw omzet maken?

  Het gaat dus om het omschakelen naar het nieuwe, en of een ondernemer zondag geen vrij meer heeft hangt alleen maar af van zijn flexabiliteit. Want hij/zij kan bijvoorbeeld de tent maandag en dinsdag dichtgooien want dan komt er geen hond, en dat gebruiken voor ‘select customers’ of zijn internet verkopen verhogen.

  Kansen zat, klant is koning en dat blijft altijd zo, medicijn is dus meebuigen!
  De klant doet precies wat hij wil!

 17. Svenska, jij hebt het precies begrepen en slaat hiermee de spijker op de ( gevoelige ) kop.
  Wat de reactie van “Wieertenaar 1973” betreft.
  Ga eerst eens je lagere school afmaken voordat jij je eens gaat mengen met grote mensen zaken.
  Wat een idioot :gaaap

 18. Oja, nog even een opmerking aan de redaktie van Weert de gekste.
  De volgoorde van ingezonden reacties loopt niet volgens de tijd waardoor discussies behoorlijk verwarend kunnen over komen.

 19. Zijn wekelijkse of tweewekelijkse koopzondagen eigenlijk wel rendabel (voor ondernemers) om in te voeren?

  Bovendien schrijft iedereen hier over de zondagen, maar hoe zit het met de feestdagen – lekker winkelen op eerste kerstdag?

 20. Zijn wekelijkse of tweewekelijkse koopzondagen eigenlijk wel rendabel (voor ondernemers) om in te voeren?

  Bovendien schrijft iedereen hier over de zondagen, maar hoe zit het met de feestdagen – lekker winkelen op eerste kerstdag?

 21. Zou bovenstaande weggehaald kunnen worden? Dat was namelijk niet bedoeld als reactie op audioot. (Dit bericht mag natuurlijk ook weg.)

Comments are closed.