Sonnet voor St. Annamolen

Tungelroy – Auteur Paul Sterk is samen met Molenstichting Weerterland een poëtisch project gestart. In de gemeente Weert staan acht windmolens, één watermolen en één molenromp/ruïne.

Over elke molen schrijft Sterk een sonnet en elk gedicht wordt door een muzikant op muziek gezet. Verder volgt er nog een sonnet voor de verdwenen molens van Weert. Op vrijdagavond 19 juli 2013 wordt het bord met het sonnet voor de Sint-Annamolen van Tungelroy feestelijk onthuld. Het sonnet voor deze molen heet ‘Alles draait om Anna’.
Het gedicht is op muziek gezet door de Limburgse muzikant Marcel Jansen, onder meer zanger van de band Meadow. Bij de onthulling zal hij het lied voor het eerst ten gehore brengen.

Aan de onthulling is een speciale tentoonstelling gekoppeld. Het gedicht voor de Sint-Annamolen vormt de inspiratiebron voor een aantal beeldend kunstenaars. Op basis van ‘Alles draait om Anna’ hebben zij kunstwerken gemaakt. Verder is het bijzonder dat de voornamen van deze kunstenaars op de een of andere manier hun herkomst vinden in de naam Anna. Deelnemende kunstenaars zijn: Anki Raemaekers, Jolanda Nabben, Arabella, AnneLies Rademaekers, Marianne Delmee en Liliana Robek.

De Annamolen van Tungelroy is in 1875 gebouwd. Het is niet bekend waar de naam van de molen vandaan komt. Gesuggereerd wordt dat het om de naam van de vrouw van de molenaar/eigenaar gaat, maar er zijn geen bronnen die dit bevestigen. In zuidelijk Weert moesten in de jaren 1880 watergraanmolens verdwijnen. En zo ontstond bij de boeren behoefte aan een nieuwe molen. Maar waarom juist voor Tungelroy in het algemeen en juist die plek in Tungelroy in het bijzonder is gekozen, is niet bekend. Vanwege dit soort onbeantwoorde vragen is in het sonnet ‘Alles draait om Anna’ elke laatste regel van de kwatrijnen en terzinen van een vraag voorzien.

Andere molensonnetten van Paul Sterk zijn op een bord te lezen bij de Sint-Annamolen van Keent, Weert; De Nijverheid/Nijsmolen in Stramproy en op NS station Weert, waar op perron 3b het sonnet voor de ruïne van de Boonesmolen hangt. Dit jaar volgt tijdens de Limburgse molendagen op 5-6 oktober een sonnettenpresentatie en expositie bij de St-Jansmolen in Stramproy.

Presentatie sonnet
Datum: 19 juli 2013 vanaf 19 uur.

Expositie sonnettenkunst voor de Sint-Annamolen
Datum: 19 juli vanaf 19 uur;
20 juli van 11 tot 16 uur en 21 juli van 14 tot 16 uur.
Adres: Sint-Annamolen, Tungelerdorpsstraat 75, 6005 RH Weert

www.molensinweert.nl
www.paulsterk.nl