Celstraf voor Weertenaar

Een 21-jarige Weertenaar moet zes maanden de cel in voor het bedreigen van drie politieagenten in Budel-Dorplein.

De Weertenaar negeerde in april 2013 bij een verkeerscontrole in Budel-Dorplein een stopteken en reed er hard vandoor. Hij nam daarbij onnodige risico’s met verschillende stuur- en inhaalmanoeuvres. De man wilde naar eigen zeggen voorkomen dat hij werd aangehouden door de politie omdat hij zijn enkelband had verwijderd. De agenten achtervolgden de man per auto en per motor. Uiteindelijk reed de man zich klem in een opengebroken straat in het centrum.

Volgens de officier van justitie is de man tijdens de achtervolging opzettelijk op de agenten ingereden en had hij de bedoeling hen van het leven te beroven of zwaar te verwonden. Daarmee is de rechtbank het niet eens. De rechtbank twijfelt niet aan de verklaringen van de agenten, maar oordeelt dat het dossier onvoldoende gegevens bevat om te bepalen wat er precies is gebeurd bij de wegopbreking. Zo is onduidelijk waar de agenten zich bevonden toen de man in zijn auto op hen afkwam, is niet duidelijk hoe hard de man in die straat reed en in welke richting. Daarnaast heeft de politie nagelaten plattegronden en situatieschetsen in het dossier op te nemen. De verklaringen van getuigen geven ook geen duidelijkheid.
Dat leidt ertoe dat de rechtbank de man veroordeelt voor bedreiging van de agenten. Omdat de man met hoge snelheid op de motoragent kwam afrijden en hij achteruit reed richting de twee andere agenten was er de aanmerkelijke kans dat zij zich bedreigd voelden.

Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank er rekening mee gehouden dat de man zich niets aantrok van de mogelijke gevolgen toen hij met zijn dollemansrit probeerde te ontkomen aan de politie. De rechtbank vindt het verontrustend dat de man geen berouw toont en bovendien valse beloftes deed aan de reclassering. Hij heeft die houding bevestigd door de enkelband te verwijderen om elektronisch toezicht te ontlopen.

Omdat de rechtbank de man voor een groot deel van de ten laste gelegde feiten vrijspreekt legt de rechtbank een lagere celstraf op dan de dertig maanden celstraf die officier van justitie eiste. De man moet aan de drie agenten in totaal 1200 euro immateriële schadevergoeding betalen.

> Lees de uitspraak