Debatavond Rechtspraak

Altijd al een rechter willen vragen waar hij de hoogte van straffen op baseert? Of willen weten hoe een werkdag van een officier van Justitie eruit ziet? Tijdens de Debatavond Rechtspraak & Veiligheid op donderdag 12 september krijg je de kans! De avond duurt van 19.30 tot ca. 21.00 uur en vindt plaats bij het Regionaal Instituut Cultuur- en Kunsteducatie, Beekstraat 27 in Weert.

De gemeente Weert, rechtbank Limburg, Openbaar Ministerie Limburg en de Limburgse Orde van Advocaten organiseren in de rechtbank Limburg een speciale avond over rechtvaardigheid en veiligheid. Aan de hand van lokale stellingen en actuele thema’s wordt het gesprek aangegaan.

Enkele voorbeelden: Stel dat er een zedendelinquent in jouw buurt komt te wonen die zijn straf heeft uitgezeten, zou je dat moeten weten? En hoe denkt de Weertenaar over de aanpak van de autobranden door justitie? Wat zou je vinden van rechtspraak via videoverbinding? De overheid wil meer invloed gaan uitoefenen op de advocatuur. Wat vind jij daarvan? Het Openbaar Ministerie werkt aan een snelle afhandeling van veelvoorkomende criminaliteit. Wat merkt de samenleving daarvan? Hoe zou de wereld eruitzien zonder rechter, officier van justitie en advocaat?

Eerlijke, onafhankelijke en onpartijdige rechtspraak is een voorwaarde voor een samenleving waar niemand bang hoeft te zijn voor machtsmisbruik. Een samenleving waar niemand voor eigen rechter speelt of het recht van de sterkste geldt en waar duidelijke spelregels zijn voor iedereen.

Hoe werkt het Nederlandse rechtssysteem nou eigenlijk? En wat is ieders rol daarin? En hoe kijk jij als burger tegen die rechtvaardige samenleving aan? Voel jij je wel veilig in jouw buurt? Of ervaar je juist veel (kleine) criminaliteit en vind je dat dit harder moet worden aangepakt? Tijdens de debatavond is er alle ruimte voor dit soort vragen.

Het panel bestaat uit burgemeester Jos Heijmans van Weert, waarnemend rechtbankpresident Leo Gruiters, hoofdofficier van Justitie Roger Bos en Eduard Prickartz van de Orde van Advocaten in Limburg.

Aanmelden:
De organisatie nodigt je graag uit om je te mengen in het debat en jouw stem te laten horen. Vooraf aanmelden kan via [email protected] of bel met de rechtbank Limburg via tel. 043-3465191. Heb je specifieke onderwerpen of stellingen die je graag aan bod zou laten komen, geef dit dan aan bij jouw email.