Babbeltruc treft ouderen

Medio juli tot en met begin augustus werd een aantal vrouwen van hoge leeftijd in het Zuidoosten van Nederland slachtoffer van oplichting. De politie denkt aan een dadergroep die ook actief is in de regio Weert.

Door sluwe wijze weet een oplichter bij de slachtoffers geld en/of goederen weg te nemen. Wanneer de slachtoffers onraad merkten, was de dader allang gevlogen met medeneming van bijvoorbeeld pinpas en -code, geld, sieraden en (reis)documenten, bijvoorbeeld een paspoort.

Zo werd op 18 juli werd een 70-jarige in Budel slachtoffer van een babbeltruc en miste naderhand bankpapieren, pasoort en sieraden. In Valkenswaard werd begin juli een 87-jarige vrouw op soortgelijke wijze slachtoffer. Bij haar werd een halsketting uit haar woning weggenomen.

In alle gevallen ging het om een babbeltruc waarbij de daders via een smoes kans zien bij het slachtoffer in de woning te komen. Bij de eerder genoemde slachtoffers werd eerst telefonisch contact opgenomen met de bewoonster en kreeg het slachtoffer te horen dat er iets mis is met de waterleiding en dat er ieder moment iemand langskomt van het waterschap om de waterleiding en/of kranen te inspecteren. Kort hierna belt een persoon bij de bewoonster aan en stelt zich voor als een medewerker van het waterschap en doet zijn/haar best de woning binnen te stappen. De bewoonster wordt direct bezig gehouden en afgeleid en heeft niet in de gaten dat een tweede persoon de woning binnenstapt. De zogenaamde inspecteur neemt de bewoonster mee naar de keuken of badkamer, terwijl de tweede persoon de andere ruimten in de woning doorzoekt.

De over het algemeen goed geklede en netjes pratende oplichters hebben een trukendoos om hun slachtoffers om de tuin te leiden. Ze doen zich voor als medewerkers van bekende organisaties of hangen een zielig verhaal op. Nadat ze binnen zijn geweest en bijvoorbeeld de pinpas hebben weggenomen, wordt kort daarna de pincode telefonisch ontfutseld. Bijvoorbeeld door zich voor te doen als medewerker van een bank, die de pincode nodig heeft om te voorkomen dat er iets vervelends met de bankrekening gebeurd van het slachtoffer.

De politie adviseert dat slachtoffers aangifte doen. Hetzelfde geldt voor getuigen die denken iets dergelijk waar te nemen. Niet alleen kan dat leiden tot opsporing van de oplichters maar wordt hiermee ook voorkomen dat meer mensen slachtoffer worden van oplichting. Wanneer de oplichters nog in de buurt zijn, dan wordt geadviseerd direct 112 te bellen; anders 0900-8844 bellen. Op de onderwerpenpagina van www.politie.nl is meer informatie te vinden over onderwerpen als oplichting en babbeltrucs.