In de zomermaanden controleert de politie regelmatig op zwemmers die in zand- en grindgaten zwemmen waar dat niet is toegestaan. In Weert blijkt ‘het blauwe meertje’ aan de Herenvennenweg een populaire zwemplek.

Afgelopen maanden controleerde de politie regelmatig bij de zandafgraving. Volgens een woordvoerder van de politie zijn al bijna 20 personen bekeurd voor het zwemmen in ‘het blauwe meertje’.

Het blauwe water werkt aanlokkelijk, zeker bij aanhoudend mooi weer. Echter kent de zandafgraving onzichtbare gevaren zoals een koude onderstroom. Zwemmers kunnen door de kou bevangen worden en vervolgens verdrinken.

Hoewel het meertje is afgezet met hekwerk en bordjes met – verboden toegang – pakken jongeren regelmatig een risicootje om de verkoeling op te zoeken in het gevaarlijke natuurwater. De politie ontraadt dit dan ook ten zeerste. De zwemmers lopen niet alleen het risico om te verdrinken, maar ook een boete van 130 euro.

Ook de komende weken zal de politie preventief blijven controleren.

16 REACTIES

 1. “het blauwe meertje” en de “zandafgraving”
  We hebben het hier toch over 2 verschillende plekken of is dat 1 plek tegenwoordig?

  Dat water van het blauwe meertje is volgens mij nog nooit blauw geweest…

 2. De gemendje zoej doa zo snel als meugeluk un schoeen recreatie gebied van motte make..
  Mer jea det giet ten koste van de ijzereman,,, en det wil de gemendje nieet…

 3. Waarom maakt Weert hier geen zwemwater van. Zou ideaal zijn. Als het warm is hangen we met z’n alle, inclusief veel belgen en brabanders, als haringen in een tonnetje in de ijzeren man. De gevaarlijke onderstromen heb je in zee ook dus met verstand komt men daar wel uit. Dat de gemeente nu eens gaat meedenken met de bevolking i.p.v. alleen maar te beperken en agenten opzadelen met onvriendelijke en m.i. onzinnige boetes.

 4. is tegenwoordig 1 plek, aantal jaar geleden hebben ze het blauwe meertje leeggepompt. En daar is nu dit door ontstaan volgens mij.

 5. Laat hier een of andere projectontwikkelaar een recreatie-/waterpretpark ontwikkelen. Dat is destijds ook met het Tranchee ook gebeurd kijk maar hoe dat gegroeid is. Daar zal best draagvlak voor zijn omdat hordes Weertenaren buiten de gemeente recreëren. Die hebben dan redenen zat om hier te blijven. Trouwens, hoe zo meertje? Die benaming verdient die enorme plas niet.

 6. Het zwembad moet ook goed bezocht blijven worden, het is een van de goedkoopste zwembaden in nederland (prijs/aanbodverhouding) Tevens staat daar personeel te werken wat er voor opgeleid is mensen te redden en ik denk niet dat die vrijwillig aan een meertje gaan staan 🙂

 7. Dat de ijzeren man een van de goedkoopste zwembaden in nederland is doet niets af aan het feit dat dat ‘meertje’ meer mogelijkheden biedt. Als mensen duidelijk worden geïnformeerd over hen ontbreken van toezicht moet ook dit geen probleem zijn.Toezicht is ook in een zwembad,jammer genoeg, geen garantie voor ongelukken. Daarnaast denk ik dat als de drukte verspreidt wordt over twee locaties de ijzern man ook weer aantrekkelijker wordt voor weerternaren. Ik ga al niet meer i.v.m. die soms enorme drukte.

 8. Ik begrijp je punt, en denk dat ik niet duidelijk was in mijn punt. Het zwemklaar maken gaat weer bakken met geldkosten daarbij is de kans groter dat er ongelukken gebeuren en hiervoor blijft de gemeente verantwoordelijk. Je wil toch niet meer verdrinkingsgevallen dan al het geval is? en beetje werkgelegenheid houden is ook niet verkeerd

 9. Werkgelegenheid snap ik, maar ook in dit geval moet de klat altijd konig blijven. ookhier zou een beetje concurentie geen kwaad kunnen. Maar ook ik gun iedereen een baan. Dat er meer verdrinkingsgevallen bij komen wil niemand maar als dat een reden is om niets te ondernemen kunnen we beter in motopak met helm op thuis blijven zitten. Maar ik snap ook jouw punt!

 10. Mm,

  Als je het item goed gelezen had, had je gelezen dat de zandafgraving onzichtbare gevaren kent, zoals een koude onderstroom. Zwemmers kunnen door de kou bevangen worden en vervolgens verdrinken. En ik denk dat dit niet (goedkoop) voor 100 % op te lossen is. Als dat wel zo zou zijn, zou de gemeente het zeker verkopen aan een gegadigde om er een recreatiegebied van te maken.

 11. Als ik het mij goed herinner was het ook de bedoeling dat dit een prachtig recreatie-gebied zou worden! De VVD voerde dit op in hun verkiezingscampagne voor de afgelopen gemeenteraadsverkiezing! Ik meen zelfs nog prachtige schetsen gezien te hebben over hoe dit eruit zou moeten komen te zien. Helaas hebben we hier nooit meer iets van gehoord/gezien.

 12. Als er iemand daar afzuipt is het in de media waarom wordt er niet gecontroleerd etccc .Nu wordt er gecontroleerd en verbaliserend opgetreden , juist om de veiligheid van degenen te waarborgen die er illegaal zwemmen. Die borden staan er niet voor niks dat het verboden is daar te zwemmen.
  Stromingen zijn heel gevaarlijk net als in de zee en als er dan nog een koude onderstroom bij komt.

  Waarom heet dat eigenlijk daar het blauwe meertje? Ik krijg er gelijk de asociatie met blauwalg of er is iets niet in orde met dat water ik bedoel iets met eea lozing van chemicaliën of zo.

  Ik kom van origine niet uit Weert woon er wel al vele jaren,maar begrijp even niet,waarom het het blauwe meertje heet.

 13. Helemaal met jouw eens twinneke67.

  Over jouw laatste vraag:
  Open Google Maps – typ Herenvennenweg, Weert – en kijk aan de noordzijde van deze weg aan de linkerkant. Op Google Maps oogt het nog wat groen, maar als je het in het echie gaat kijken oogt het meer heel blauw.

 14. Dan gaan we toch met zijn allen in het kanaal zwemmen. Als daar met een triathlon gezwommen kan worden, dan kan dat toch ook geen kwaad.

 15. Nou nou, niet zo belerend, ik heb het stuk gelezen. Als je mijn reactie gelezen had, hand je kunnen lezen dat ik weet dat ze stromingen benoemen maar dat je deze ook in zee hebt. Ook hier zwemmen we met z’n alle in dus ik zie het probleem niet.

Comments are closed.