Foto’s/video – Geluidenproject Sound deed nog één keer mee op Open Monumentendag in Weert. In de Boostenzaal aan de IJzerenmanweg (voormalig Bisschoppelijk College terrein) was het allerlaatste Sound-Goodbye concert.

SOUND (Vaessen, Kars, Wijtvliet, jaren ’80) is een gigantisch instrument van 13 meter doorsnee en 3 meter hoog. Het is akoestisch, electronisch en het produceert een uniek, spectaculair kijk/luisterspel, dat nog altijd zijn weerga niet kent. Speciaal voor deze gelegenheid speelden mee: de bekende percussionist/componist Willem van Kruysdyk (van Slagerij van Kampen), Jo Brunenberg accordeon, Rini Vaessen dwarsfluit en keyboard, Roos Visser stem, Lennard Gilissen sax, Nico Kars didgeridoo, Midas Kars gitaar.

Eind jaren ’70 was samenwerking tussen beeldend kunstenaars niet ongewoon. Uit een van de buitenprojecten van Vaessen en Kars kwam het idee van ‘Geluideninstrumentarium Klankspel SOUND’ voort. In drie jaar tijd werd al experimenterend met bamboestokken, nylonkoorden en meer dan 120 geluid-producerende voorwerpen een cirkelvormige zelfstandige installatie geconstrueerd.

Geluidstechnicus Hans Wijtvliet bedacht en bouwde de elektronische versterking van het instrument. Tot 1985 werden in den lande succesvolle concerten uitgevoerd, vaak in samenwerking met musici. Daarna was SOUND voor lange tijd opgeborgen.

Sound was weer opgebouwd in een oude gymzaal van het Bisschoppelijk College. De bedoeling was het nog eenmaal te laten herleven. Het inmiddels 30 jaar oude instrument bleek echter actueel en modern en vele bezoekers, jong en oud, raakten geëmotioneerd en enthousiast over de rijke klankkleur en de spannende muzikale ervaring.

Video via Youtube:
http://youtu.be/Un2uRniQBAQ

no images were found