Start herstel Mariakapel

De gemeente Weert laat de Mariakapel op het complex van De Lichtenberg restaureren. Wethouder Harry Coolen verricht hiervoor de symbolische start op woensdag 11 september 2013 om 13.00 uur. De wethouder onthult dan samen met de heer Van der Lugt, proost van De Mariabroederschap, het eerste glas-in-lood paneel van de kapel. Dit paneel is door Glasbedrijf Brabant gemaakt.

Het glas-in-lood wordt hersteld op basis van een kleurenfoto uit de jaren zestig. Deze foto is ingezonden na een oproep in De Limburger. Op de foto was de complete verdeling van de glas-in-lood ramen te zien. Daarnaast is er onderzoek gedaan en zijn er glasresten en aanhechtingen van de loodstrips gevonden. Dit samen vormt de basis om de glas-in-lood ramen waarheidsgetrouw te herstellen. Glasbedrijf Brabant heeft een eerste paneel gemaakt dat op 11 september wordt onthuld. In totaal komen er negen glas-in-lood ramen in de voorgevel en tweeëntwintig glaspanelen in de achter- en zijgevel.

Restauratie
De werkzaamheden worden uitgevoerd door Coppes bv Bouw- en Restauratiebedrijf uit Valkenburg. De belangrijkste werkzaamheden aan de kapel zijn:

  • herstel van natuurstenen gevels en trappen;
  • restaureren van de mozaïeken;
  • reconstructie van het glas-in-lood;
  • restauratie van de lantaarn, inclusief bekroning met kruis.

Daarnaast wordt ook de boogbrug aan de IJzerenmanweg nabij de Diesterbaan gerestaureerd en de muur met poort.

TV uitzending
Woensdag 11 september is een belangrijke dag voor De Lichtenberg. Niet alleen start dan de restauratie om de Mariakapel weer in oude luister te herstellen. Ook zendt de NTR op Nederland 2 om 16.10 uur de TV-serie Markante Monumenten uit, waarin De Lichtenberg wordt geportretteerd.

Open Monumentendag
Diverse gebouwen van het complex De Lichtenberg zijn tijdens de Open Monumentendag open. U kunt op zondag 15 september tussen 12.00 en 17.00 uur ook de kapel bezoeken. Hier wordt toelichting gegeven op de werkzaamheden en is het glas-in-lood paneel te zien.

Financiën
De restauratie wordt gesubsidieerd door het rijk en de provincie Limburg. Ook de gemeente Weert doet een flinke duit in het zakje. Daarnaast zet de Mariabroederschap zich in om middelen bij elkaar te brengen.