Boerenverstand hadden ze, de 42 pioniers die in december 1912 de oprichtingsakte van Isidorus tekenden. Deze boeren hadden één duidelijk doel voor ogen: voor gezamenlijke rekening veevoeders, meststoffen en kolen aankopen, zo is te lezen op de website van Isidorus.

Of zij gedacht hadden dat 100 jaar later deze coöperatie nog steeds bestaansrecht zou hebben, is een vraagteken. Maar wel een feit. Isidorus, waarvan de naam verwijst naar de beschermheilige van de boeren, is in deze eeuw uitgegroeid tot een grote speler in de mengvoeder-, detailhandel- en verzekeringssector. Drie pijlers die terug te vinden zijn in het logo van de coöperatie.

Het begon allemaal in januari 1914 met ‘Den Dipo’ aan de Parallelweg in Weert: samen zaken doen, samen bestellen en een goede buur zijn. Vandaag de dag is Isidorus een bedrijf met twee mengvoederfabrieken, twee Boerenbondwinkels en een grote verzekeringstak in Weert en omstreken.

Het pand waar Isidorus zich in 1960 vestigde, is nog steeds de hoofdlocatie. De Isidorus mengvoederfabriek ligt er nog altijd, net zoals het tankstation waarvan de shop zo eind zestiger jaren uitgroeide tot de huidige Isidorus Huis, Tuin en Dier winkel. De verzekeringsactiviteiten, waar in 1922 mee begonnen werd, zijn enorm gegroeid en verder gegaan onder de naam Zuiderhuis|Isidorus, sinds de overname van Zuiderhuis in 2007. In ditzelfde jaar is Bruekers Veevoeders in Nederweert overgenomen, waardoor de mengvoedercapaciteit meteen flink toenam. In 2010 werd veevoederhandelsbedrijf Fiduco overgenomen, waardoor de huidige mengvoedertak uit deze drie onderdelen bestaat.

Niet alleen de mengvoeders zijn in de loop der jaren gegroeid. De Boerenbondwinkels hebben in 2002 versterking gekregen door een overname van Emmers & Co in België, wellicht bij klanten beter bekend als Horta Hamont. En ook de coöperatie is de afgelopen eeuw gegroeid. In 1975 sloot LLTB afdeling Tungelroy zich aan met haar economische activiteiten en in 2010 werd gefuseerd met Boerenbond Nederpeel, waardoor sinds die tijd de coöperatie de naam Isidorus-Nederpeel draagt.

Isidorus-Nederpeel weet niet wat de toekomst brengt, maar men is tot nu toe erg trots op de eerste honderd jaar.

Fotoboek met historische foto’s:
http://www.isidorus.nl/mengvoeders/gallery/foto.php?id=257

Kortingsactie Circus:

Coöperatie Isidorus- Nederpeel bestaat 100 jaar en dit willen zij vieren door iets terug te doen voor de Weerter samenleving! Daarom verkopen zij kaarten met 50% korting voor een benefietvoorstelling van circus Herman Renz.

Alle opbrengsten van deze benefietvoorstelling gaan naar het goede doel, namelijk de Dag van de Mantelzorg. Geniet van een leuke avond uit en maak daarmee deze waardering voor mantelzorgers mogelijk!

Wanneer: Zondag 10 november 2013
Waar: Circus Renz, Maaslandlaan in Weert
Tijdstip: 18:30 – 21:00 uur (ontvangst vanaf 17.30 uur)
Kosten: variëren van €6,- tot €17,50

Kaarten zijn te koop in de winkel van Isidorus aan de Mastenbroekweg 2 in Weert. Wees er snel bij want op = op.