Woensdag werd in het stadhuis het dreigende vertrek van Bospop besproken door de gemeenteraad. De burgemeester beloofde dat het college van B&W alles op alles zal zetten om Bospop voor Weert te behouden.

Het onderwerp Bospop bleek een emotioneel beladen kwestie. De vergadering werd dan ook bijgewoond door vele vrijwilligers van het muziekfestival. Een van de vrijwilligers had spreekrecht aangevraagd en sprak zijn bezorgdheid over het evenementenbeleid in Weert. Na het verdwijnen van o.a. de schaatsbaan en All American Day vreesde hij ook het vertrek van Bospop in Weert.

Vervolgens ging de gemeenteraad in debat met de burgemeester die Bospop in zijn portefeuille heeft. “Bospop moet voor Weert behouden blijven”, dat was een eenduidige stelling die alle fracties en ook de burgemeester uitspraken. De burgemeester benadrukte nogmaals dat het festivalterrein op sportpark Boshoven de nodige beperkingen met zich meebrengt. Wanneer er meer als 9000 bezoekers aanwezig zijn komt de veiligheid in het geding. Het toelaten van 12.500 bezoekers is absoluut onmogelijk volgens de burgemeester die verwijst naar de multidisciplinaire risico-analyse.

De vergadering werd vervolgens geschorst waarbij de fractievoorzitters in conclaaf gingen. Er werd een motie opgesteld waarbij het college van B&W werd opgedragen om nieuwe risico-analyse uit te voeren van het terrein op sportpark Boshoven en het terrein langs de Eindhovenseweg.

De burgemeester gaf aan dat het te kort dag is om een nieuwe multidisciplinaire risico-analyse uit te laten voeren. Omdat hier meerdere organisaties bij betrokken zullen zijn gaan hier een aantal weken overeen voordat het resultaat beschikbaar zal zijn. Dit resultaat zou te laat komen voor de organisatie voor het volgende festivalseizoen.

Er werd door de burgemeester gerefereerd naar eerdere besluiten over de bezoekersaantallen voor Bospop op het sportpark. Hij gaf aan dat burgemeester Majoor in 1994 besloot om maximaal 8000 bezoekers toe te laten evenals burgemeester Niederer dat deed in 2001.

Het college van B&W zal op korte termijn de resultaten van evaluatie en de laatste risicoanalyse ter inzage leggen voor de gemeenteraad. Ook beloofde de burgemeester om op korte termijn met de festival-voorzitter Verkennis om tafel te gaan zitten om een oplossing te vinden. “Of het wordt een knus festival op het sportpark of een ruimtelijk festival langs de Eindhovenseweg”, aldus de burgervader.

Wordt vervolgd…

22 REACTIES

 1. Groot dilemma: Maximaal 9000 bezoekers op Sportpark Boshoven, of meer dan 9000 bezoekers langs Eindhovenseweg. Als het opnieuw langs Eindh.weg wordt gehouden denk ik dat het minder dan 9000 bezoekers wordt. Veel bezoekers van vorige keren aan de Eindh.weg hadden al aangegeven daar nooit meer naar toe te gaan! Dat wordt dus een fiasco en waarschijnlijk het einde van een fantastich evenement als Bospop. De realiteit onder ogen zien en eens in andere (Neder)Weert informeren?

 2. Laten we eerlijk wezen dat de Eindhovenseweg locatie een veredeld knollenveld is. Ver van de stad en in de zomer ondraaglijk warm, zonder beschutting en met veel stof. Verder brengt het veel hogere kosten met zich mee om dit festival daar te houden qua faciliteiten.
  Bezoekers van ver buiten Weert en dat zijn dus ook veel camping gasten, gaven vorig jaar aan dat Boshoven veel beter was als locatie. Dit qua bereikbaarheid van winkels en dat de loopafstand naar Weert veel beter was.
  Ze gaven verder ook te verstaan dat indien de locatie weer op de Eindhovenseweg zou komen, ze het maar gaan overslaan. Helaas geldt dit ook voor veel Weertenaren die er net zo over dachten.
  Toch maar N’weert dan maar ?

 3. Er zijn toch een aantal dingen gezegd op die bijeenkomst die niet in dit bericht staan, die risicoanalyse waar volgens onze burgemeester geen tijd voor zou zijn, was vorig jaar ook later uitgevoerd, dat feit had de CDA goed uitgezocht.
  Daarnaast heeft Bospop een hele nieuwe indeling van het veld gemaakt waardoor er wél 12500 mensen veilig op het festival zouden kunnen komen, maar dáár is niet naar gekeken.
  Alle fracties krijgen de risicoanalyse toegestuurd waarna ze kunnen beslissen wat ze ermee gaan doen, ik vraag me alleen af wélke risicoanalyse ze krijgen, die van vorig jaar, of van de nieuwe indeling???
  Een groot woord van dank aan het CDA en Weer Lokaal, die beiden in de bres sprongen voor Bospop.
  Als rasechte vrijwilliger van Bospop zeg ik, als Bospop naar Nederweert gaat,dan haak ik af.
  Ik vond het wel een sterk stuk dat de meeste van de fracties vóór Bospop op het oude terrein waren, totdat onze burgervader het debat verliet om privé met de voorzitters te spreken daarná waren er enkele ineens tégen, wat is daar gezegd?? En waarom mochten wij dat niet horen???
  Ik weet wel wat ik ga stemmen met de verkiezingen……
  Ik vond het slotwoord van de woordvoerder van de vrijwilligers wel heel sterk…. Weert stad in het groen, maar er is straks geen bal meer te doen!

 4. Er wel eens aan gedacht dat er in dit zogenaamde kemphanengevecht voor de bühne een derde speler is? Een Nederlandse concertorganisator met een monopoliepositie? Het grote geld drukt alles kapot en is niet vies van chantage. Meer zeg ik niet.

 5. De eerste die het eindelijk door heeft?

  Mojo eist groei, anders gaat de geldkraan dicht. Organisator heeft geen andere keuze, gemeente wil het klein en knus houden.

  Er is geen keuze meer. Mojo heeft geen trek meer in kleinschalige evenementen.

 6. De gemeente wil alles graag faciliteren onder één voorwaarde: Klein en knus? Dan kan sportpark Boshoven. Groei? Dan aan de Eindhovenseweg. De keuze ligt bij de organisatie. Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker.

 7. Groei kan niet aan de Eindhovenseweg. Geen gestage groei per jaar: productiekosten zijn te hoog voor de groei van de paar duizend die ze meer willen.

  Ik dacht dat de SP zo voor het volk was: het gros wilt Bospop behouden omdat het een leuk feest is waar half Weert op af komt. Wat je nu verteld, verkondig je dat ze wat jou betreft kunnen kiezen: of een van de twee locaties die niet werken, of oprotten en dáááág Weert inclusief alle omzet wat erbij hoort.

 8. Wat er ook besloten wordt, ik hoop natuurlijk ook op de oude locatie…. maar het was gewoon té druk afgelopen Bospop. Vraag me af hoeveel er nu daadwerkelijk aanwezig waren !

 9. Steltj uch veur: B&W gieët (onger druk) asnog akkoeërd met 12.500 minse op Bosseve; en dur gebuuërtj wat… Waat dan?!
  Veiligheid veur alles!

  En as det beteikentj det Mojo dur gein geldj mieër indowtj, dan vraoge vae of Harry keumtj en The Oaken Towels en Vido, No Tuxedo en angere regionale bands.

  Kosj minder, mer de GEZELLIGHEID is aevegood gegarandieërdj: Vul minse kaome veurnamelik vur de gezelligheid en neet vur de bands… wejje waal?

  Dus Bospop: zeetj beschei-je en veertj un fein fieësje. DET is woeë ut laeve um drejtj.

 10. Jeroen, gae zeetj unne verstendjige jong en un aanwinst vur de gemeindjeraod. Jaomer dejjae vur un (vur mich) verkieërdje parti-j staotj.

 11. Ik zeg helemaal niet dat Bospop weg moet. Bospop kan en mag gewoon blijven.

  Je moet besluiten nemen op basis van feiten, zeker als het om veiligheid gaat. Dat is gewoon eerlijk. En dan moet je soms mensen ongelijk geven of dingen vertellen die ze liever niet willen horen. Dat hoort erbij en wat mij betreft mogen meer politici dat doen in plaats van mensen altijd maar naar de mond te praten.

 12. het nieuwe indelingsplan is juist gebaseerd op de veiligheid, maar er wordt niet naar gekeken dát is het probleem. In het plan is meer ruimte gecreëerd voor de mensen zonder het festivalgebeuren in te dammen, de marktkraampjes komen ergens anders te staan, wat wil zeggen dat er 12500 mensen op het terrein kunnen die meer plaats per persoon hebben dan vorig jaar, wat is dan het probleem??? De veiligheid in ieder geval niet, die is goed gewaarborgd

 13. Ik denk dat, als het om veiligheid, toegankelijkheid van hulpdiensten en crowd controle gaat, er toch zeker kritisch naar een paar andere grote feesten moet worden gekeken. We spreken dus hier met name over kermis en carnaval.
  Gezien de massa aan mensen die we hier weer met de kermis hadden, zou ik echt niet graag zien wat er daar zou gebeuren als er een calamiteit zou zijn.
  Alleen al van de Dries naar de Swaen lopen neemt al een 20 minuten in beslag, laat staan bij een paniekerende menigte…
  Zouden we daar de multi-disciplinaire risico analyse eens van mogen zien (als die er is) ?

 14. De kermis in Weert is inderdaad niet veilig want het heeft een haar gescheeld of in de Langstraat was een ramp gebeurd. Want nadat daar een tamboercorps door was doorgetrokken ontstond daar een file die deed denken aan het drama in Duisburg een tijdje terug. Die file was er 2 dagen en mensen die hun kinderen wilden beschermen tegen de inherente druk raakten soms in paniek. Zolang de Langstraat in deze niet wordt aangepakt is de kermis onveilig en levensgevaarlijk.
  Ik denk dat je dat van Bospop niet kunt zeggen. Ook niet als na wijziging 12500 mensen er in passen. B&W meet zoals altijd weer dus met 2 maten.

 15. We doen hier net of er nog een keuze voor ‘klein en knus is’. Die keuze is er helemaal niet. Als Bospop niet kan groeien is het finito Bospop. Niet door de organisatie, maar Mojo trekt dan de stekker er uit.

  Eindhovense weg is enige optie voor groei, maar op die locatie zal Bospop falen.

  Bospop staat op losse schroeven. Niet enkel door de gemeente, noch en enkel door de organisatie. Er zit een gigantische partij op de achtergrond deze discussie te volgen. Naar grotere locatie betekend dat er budget vrij komt, geen grotere locatie dan mag je in je handen wrijven als Bospop de kerst haalt. Geen budget = geen boekingen van artiesten.

 16. Ben het deze keer helemaal met je eens Jeroen. Risico’s moet je uitsluiten. Als je hierin risico’s neemt, zal de kritiek niet mals zijn als het misloopt.

 17. Jao, de burregemeister es neet echt vur kultuur in Wieert. Hea es vul mieer vur sport. Dus blieeve voetballe op sportpark Bosseve…..

 18. Wat heeft Heijmans achter die gesloten deuren van de B en W kamer verteld?
  Werd daar ook een leugentje om ‘bestwil’ opgedist om de fractievoorzitters een rad voor ogen te draaien.
  Vlak voor Bospop 2013 slingerde hij ook een Tweet de lucht in over nep toegangskaarten. Klopte óók niets van. Volledig uit de duim gezogen.
  Werd afgedaan als jokken in het belang van de veiligheid.
  Heijmans heeft daar dus ervaring mee.

Comments are closed.