Dagblad Trouw heeft directeur Gé Moonen van Moonen Packaging uit Weert verkozen tot nummer 47 van de Duurzame 100. Op deze jaarlijkse lijst, die op 9 oktober bekend is gemaakt, staan de 100 invloedrijkste Nederlanders op het gebied van duurzaamheid vermeld.

De Duurzame 100 zet een aantal grote namen in de top tien, waaronder winnares Marjan Minnesma van Urgenda, Paul Polman van Unilever en Maurits Groen van de solar Led-lamp Waka-Waka. Gé Moonen, enige vertegenwoordiger uit de verpakkingsindustrie, wordt als nieuwkomer op de lijst direct met een hoge eerste notering beloond. Hij ziet de 47e plek als een bevestiging dat de groene koers van de onderneming de juiste is.

Duurzame keuze
Na de verkiezing in juni tot groenste bedrijf van Nederland, is de notering in de Duurzame 100 voor Moonen een persoonlijke erkenning. “Ik ben blij dat ik anderen kan inspireren met mijn visie op duurzaamheid. Het maakt me trots, omdat het inmiddels niet meer alleen mijn visie is, maar ook van onze medewerkers. Zij staan vierkant achter het beleid en dragen dat actief uit naar klanten. Die hebben door ons groene inkoopbeleid steeds meer keuzemogelijkheid qua duurzame verpakkingsmaterialen. Zij kunnen bij ons verpakkingen en disposables vinden, waarbij je geen verschil merkt in uiterlijk en kwaliteit. Dan is de keuze snel gemaakt.”

Groene keten
“We hebben meer dan tien jaar ervaring met het ontwerpen en ontwikkelen van verpakkingen uit hernieuwbare grondstoffen. Binnen Europa lopen we daarin zelfs voorop. Maar groen ondernemen gaat voor mij verder dan een duurzame productkeuze. Wat ons anders maakt, is dat we relaties, klanten en leveranciers actief proberen te inspireren om ook duurzamer te worden. Door duurzamere keuzes in grondstoffen en door slimmere logistieke oplossingen drukken we al behoorlijk de CO2-uitstoot. Daarnaast beperken we het component afval van onze verpakkingen al in een vroeg stadium door te kiezen voor natuurlijke hernieuwbare, composteerbare grondstoffen. Verdere milieu-besparingen worden gerealiseerd in samenwerking met ketenpartners. In sommige gevallen lukt het zelfs om gezamenlijk de kringloop van een bepaald product geheel te sluiten. Dat is mooi, want een groene toekomst maak je uiteindelijk samen.”