Inzamelactie statiegeld

Vanaf 28 oktober vindt bij diverse supermarkten in de regio een inzamelactie van statiegeld plaats. De opbrengst komt volledig ten goede aan het onderwijsproject in San Bernardo del Viento in Colombia. Alle Jumbo Supermarkten in Weert, Nederweert, Heythuysen, Heel en Belfeld en de C1000 Supermarkten in Heeze en Maarheeze nemen deel aan deze actie.

Nederlander Adriaan van der Velden trok enkele jaren geleden naar Colombia om zich hier volledig te wijden aan het opzetten van beter onderwijs. Zijn contacten uit het Nederlandse bedrijfsleven, met name uit de supermarktbranche, steunen hem daar bij. Dankzij deze contacten is deze inzamelactie tot stand gekomen. Het is heel eenvoudig om een bijdrage te leveren, namelijk door het statiegeld van gebruikte flessen of kratten te doneren. Bij de deelnemende supermarkten staat een collectebus waar klanten hun emballagebon in kunnen deponeren. Het gaat vaak om kleine bedragen, maar alles bij elkaar wordt het al snel een mooi bedrag. En een klein bedrag in Nederland is een groot bedrag in Colombia.

Een van de belangrijkste redenen van de armoede in het Colombiaanse dorpje is het zeer slechte onderwijs. Van der Velden heeft hier een lagere school opgestart. Op school wordt namelijk het fundament gelegd voor de verdere toekomst van de kinderen. Het is een lagere school waar leerlingen € 12,00 per maand moeten betalen om onderwijs te volgen. Veel ouders kunnen dit schoolgeld echter niet opbrengen. Verder moet er aan de school nog veel opgeknapt worden, zoals bijvoorbeeld lekkende daken en schoolbanken die aan vervanging toe zijn. Om dit mooie initiatief te steunen hebben de deelnemende supermarkten direct hun medewerking verleend.

Ben je benieuwd waar al het geld naar toe gaat? Een groot aantal foto’s van dit project is te vinden op www.facebook.com/SanBernardoDelVientoColombia. Deze inzamelactie loopt van 28 oktober tot 14 december 2013. Het gedoneerde bedrag wordt na afloop van de actie in de supermarkten bekend gemaakt.