Weertenaar maakt biosfilm

In de crosswereld wordt al weken gespeculeerd over 21 oktober. Die dag gaat de film ‘Living for the Weekend’ in première. Jean-Paul Maas uit Weert is een van de filmmakers.

In de documentairefilm is te zien hoe het leven van een motorcrosser er achter de schermen uitziet. Verschillende prominenten uit deze tak van sport hebben al toegezegd graag bij de première aanwezig te zijn. Onder hen viervoudig wereldkampioen Harry Everts, vader van crosslegende Stefan.

Harry Everts gaat niet graag naar de bioscoop. Sterker nog, hij is er al twintig jaar niet meer geweest. Maar voor Living for the weekend maakt hij een uitzondering: “Toen ik de trailer had gezien dacht ik, hier moet ik naartoe. Motorcross op zo’n levensgroot scherm met dat ronkende motorgeluid door de zaal, dan lijkt het alsof je er zelf bij bent.”

Volgens Everts is het belangrijk en goed dat er juist op dit moment een publiciteitsboost komt voor zijn sport. “De motorcross verkeert in zwaar weer. In België sluit de ene na de andere crossbaan en de aanwas van jong talent is minder dan ooit tevoren. Wij staan er ten opzichte van Nederland veel slechter voor. In Nederland zijn heel veel banen en dat zie je ook terug in de aanwas van al die jonge talenten als Davy Pootjes en Bas Vaessen.”

Everts gaat verder: “Kijk nou eens naar de MX der Naties wedstrijd in Duitsland. Dat was niet normaal man, hoeveel volk daar was. Maar, vroeger had je zoiets elke week. Toen ik nog reed stonden er wekelijks zo’n 20.000 man naast de baan. Ze bouwden gewoon een feesttent midden op het parcours waar wij doorheen moesten rijden. Links en rechts stonden honderden mensen bier te drinken in de tent. Ja, dat zie je niet meer he.”

Filmmakers Jean-Paul Maas en Nick Janssen krijgen van Everts alle lof voor het maken van deze documentaire. Volgens hem is het iets unieks wat de twee ‘jonge knapen’ aan het neerzetten zijn: “Wekelijks zie ik die gasten bezig zijn op de crossbanen. Die werken zo professioneel. Je moet weten dat bijna die hele bioscoopfilm slechts door een man wordt gefilmd. De cameraman zie ik van links naar rechts over de circuits rennen met zijn apparatuur. Ik kan daar alleen maar mijn pet voor afnemen.”

Op 19 november aanstaande bezoekt Everts samen met zijn vrouw en een ‘kameraad’ de film in Weert. “Dat is maar een paar minuutjes van mij vandaan. Ik zie er echt naar uit om die film te zien. Dit wordt heel gaaf!”

Op 21 oktober gaat Living for the Weekend in première in Den Bosch en op 22 oktober voor België in Lommel. De daarop volgende zeven weken is de film iedere dag in een andere bioscoop te zien. Kijk voor de dichtstbijzijnde bioscoop op www.livingfortheweekend.mx en zorg dat je erbij bent.