Test 'Overval App'

Foto’s – Overvallen hebben een enorme impact op slachtoffers en hun omgeving en zorgen voor een ernstig gevoel van onveiligheid. Om deze reden gebruikt de gemeente Weert sinds september de Overval App. Vooral de preventieve werking van het systeem zorgt ervoor dat Weert weer een stukje veiliger wordt. Dit ondervond ook burgemeester Jos Heijmans tijdens een proefmelding met de Overval App. Bij cafetaria de Rotonde in Weert werd deze week een overval in scene gezet.

De snelheid en effectiviteit van het systeem was al snel duidelijk. De burgemeester kreeg nog voordat de ‘Overvaller’ via de Maaspoort weg kon vluchten het gedetailleerde signalement binnen. De melding had de dader simpelweg ingehaald. Door ook direct 112 te bellen kon de politie de overvaller snel in de kraag te vatten.

Tot nu toe in Weert
Op 9 september is het officiële startsein gegeven voor het gebruik van de Overval App. In de weken daarna heeft de gemeente Weert 438 ondernemers benaderd om mee te werken aan dit unieke project. Ondertussen heeft 12,5 % van de ondernemers de app ook daadwerkelijk in gebruik. En dit is nog maar het begin. Er blijven aanmeldingen binnenkomen van ondernemers die willen deelnemen aan dit project. Ondernemers zoals op de Maaspoort stimuleren elkaar ook onderling om de Overval App te downloaden.

Ervaringen in Limburg
Naast Weert gebruiken zes andere Limburgse gemeenten deze app. Weert en Roemond scoren met een deelnemerspercentage van 12,5% op dit moment het hoogst. Sinds de invoering van de app in Limburg hebben ondernemers de app nog niet nodig gehad voor het melden van een overval. Dit bevestigt de preventieve werking van de app. De overval App is ontwikkeld door “Together Safe”.

Hoe werkt het?
De Overval App geeft ondernemers die zijn overvallen de kans om met behulp van hun smartphone direct een melding te maken. De applicatie is zo ontwikkeld dat een slachtoffer in staat is om met zijn mobiele telefoon gemakkelijk en snel een kloppend signalement te verspreiden, ook na de traumatische impact van de overval.

Iedereen kan een steentje bijdragen
Ook burgers kunnen helpen om Weert veiliger te maken. De Overval App is gratis te downloaden op de “Google Play store” en de “iTunes store”. Iedereen die in bezit is van de app ontvangt de melding en het signalement dat door de overvallen ondernemer wordt verzonden. De kans is nu groter dat de overvaller(s) gesnapt worden en iemand de politie belt. Er zijn immers meer ogen die uitkijken naar de overvaller(s).

er zijn geen afbeeldingen gevonden