11 carnavalsartiesten en 11 groepjes jongeren uit 11 Limburgse gemeenten gaan 11 ‘superbands’ vormen die een eigen carnavalslied componeren. Zij worden wekelijks op de nieuwe online tv-zender VeldekeKids gevolgd. Voorwaarde is dat de jongeren het lied uitvoeren in hun eigen dialect. Eind november is de eerste uitzending van VeldekeKids te zien op Facebook en YouTube. De grote finale is in februari. Het publiek mag dan stemmen welke van de 11 superbands het beste carnavalslied heeft gecomponeerd. Daarbij wordt niet alleen gelet op het lied, maar ook op de uitvoering in de videoclip.

VeldekeKids is een initiatief van Veldeke Limburg en Ambaum Media & Communicatie, en wordt ondersteund door de provincie Limburg, Raod veur ’t Limburgs en het Huis voor de Kunsten Limburg. “Het doel van de online tv-zender is op een leuke en speelse manier de Limburgse dialecten onder de aandacht te brengen van kinderen en jongeren tussen de 8 en 16 jaar”, vertelt Irene de Monte, bij Ambaum Media & Communicatie verantwoordelijk voor het eerste programma van VeldekeKids. “Als je jongeren wilt bereiken, moet je aansluiten bij hun communicatiecultuur.

Jongeren vind je vooral online. Daarom is VeldekeKids een online tv-zender op YouTube en Facebook. Jongeren kunnen kijken wanneer ze willen, ze kunnen op de programma’s reageren en de uitzendingen delen met elkaar. Op deze wijze willen wij stimuleren dat jongeren hun eigen dialect blijven gebruiken en er ook actief mee aan de slag gaan.”

Carnavalsartiesten die aan het eerste programma meewerken, zijn onder meer Spik & Span (Echt-Susteren), David Janssen (Venray), René Haustermans (Sittard), Ken & Bob (Valkenburg), 4 Geve Gaas (Maastricht), Aaltied Noeit Te Laat (Horst), Los Mar Joa (Kerkrade), Limbo Express (Gulpen) en Moerepetazie (Weert). Zij schrijven samen met de jongeren een nieuw carnavalslied en nemen een clip op.

Het programma wordt gepresenteerd door de 14-jarigen Lynn Langen en Julie Basten, die in de uitzendingen zullen schakelen met verslaggevers ter plekke. Irene de Monte: “Alle presentatoren bij VeldekeKids zijn jongeren, die in hun eigen dialect presenteren of verslag uitbrengen.”

De laatste uitzending is de finale, waarin alle clips te zien zijn en het publiek kan stemmen op haar favoriet. De battle tussen de 11 superbands is het eerste programma op VeldekeKids. Na de carnaval zal het volgende programma worden gelanceerd.

VeldekeKids is te volgen op Facebook en via twitter.comVeldekeKids