Verslag – In de eerste week van januari is de Basketball Academie Limburg uit Weert op trainingsstage gegaan naar Belgrado. Ze waren te gast op de campus van Rode Ster Belgrado. Een campus die geheel in het teken staat van basketball. Fysio, krachthonk, sauna en een perfect veld, alles was aanwezig.

Insteek van deze week was het ervaren van de Servische basketballschool, voor trainers en spelers & speelsters. Alle teams hebben gasttrainingen gehad van alle trainers van de Basketball Academie van Rode Ster Belgrado. Met 50 jongens en meiden, uit alle leeftijden, plus nog de trainers van de academie, bestuurders en ouders werd er begonnen aan de 1650 kilometer lange busreis. Een reis die door Duitsland, Oostenrijk, Hongarije en Servië ging. In de bus goed verzorgd door een heerlijk lunchpakket beschikbaar gesteld door Bakker Bart Geldrop.

Vrijdag aangekomen begonnen de trainingen meteen. Duidelijk merkbaar dat 24 uur in een bus niet goed is voor sporters met een gemiddelde lengte van 1 meter 90 of langer. Een bezoek aan de stad Belgrado zorgde voor veel verbaasde blikken over de cultuur van Servië en het verschil tussen arm en rijk. De saamhorigheid door onder andere dezelfde trainingspakken zorgden er voor dat veel Serviërs de Nederlandse equipe nakeken. Na het diner ’s avonds werd er gewerkt aan de cohesie binnen de Academie. Spelers van verschillende teams bij elkaar zorgden voor een leuke sfeer.

Het werd zaterdag. Trainingen om 8 uur ’s ochtends voelden voor veel jongens als uitslapen, daar de trainingen in Nederland normaal 45 minuten eerder beginnen. Ook werden de eerste wedstrijden gespeeld. Spelen tegen jongens van jonger dan 16 jaar met gezamenlijk een gemiddelde lengte van rond de 2 meter was toch wel even slikken. Ondanks twee verliespartijen een wijze les. ’s Avonds naar een wedstrijd gaan kijken van het senioren team van Rode Ster. Een team met een begroting van 7 miljoen en een langste speler van 2 meter 23. Een team dat een toeschouwersaantal van 5000 man ‘normaal’ vindt. In niets te vergelijken met Nederlands publiek. ’s Avonds werd er nog gekeken naar een winstpartij van de mannen Under 20 tegen Zitko Basket uit Belgrado. 8 keer trainen per week blijkt toch z’n vruchten af te werpen.

Op zondag begonnen de meiden om 8 uur met trainen. Ook de dames haalden deze stage het onderste uit de kan en gaven niet op, ondanks verschillende tegenslagen. Zij sloten ’s avonds hun wedstrijd af tegen een senioren team van Rode Ster. Een damesteam met een gemiddelde lengte van 1 meter 85 dat tweede staat in de Servische competitie was toch een beetje te veel. Ook Under 18 en U20 speelden hun wedstrijden. U20 speelde tegen het team van FMP dat eerste staat in de Servische competitie. Spelers pasten zich snel aan maar een tegenstander die zonder problemen kampioen wordt in Nederland, was te groot voor de Weerter mannen.

Maandag trainden de meiden 2 keer en U14 en U16 speelden een hele sterke wedstrijd tegen plaatselijke teams. U14 sloot hem winnend af en U16 verloor na verlenging.

Op dinsdag de laatste trainingen en wedstrijden. De wedstrijd van meiden tegen de jongens U14 was de afsluiting van de laatste dag. U18 zou nog een wedstrijd spelen alleen was helaas de Servische stroom op en ging de wedstrijd niet door. In de gezamenlijke avondafsluiting was weer merkbaar dat de gehele Academie naar elkaar toe is gegroeid.

Na de laatste Servische inkopen op woensdag stapten alle spelers weer in de bus. Meer dan 21 uur later wachtten in Weert de ouders van alle 50 basketballers. Dat betekende het einde van een waardevolle trip naar Belgrado. Spelers en trainers hebben heel erg veel geleerd. De professionaliteit van de Basketball Academie Limburg is getoond en de stappen die nog gezet moeten worden zijn bij deze bekend. Nu gaat voor alle teams de competitie weer van start. Met de bagage vanuit Belgrado een mooi streven voor alle teams om in de laatste helft van het seizoen nog alles te geven en het onderste uit de kan te halen.