Foto’s – Jo Beljaars is Weertenaar van het jaar 2014. Burgemeester Jos Heijmans maakte dit op 1 januari bekend tijdens de Nieuwjaarsontmoeting in de Poort van Limburg. De Nieuwjaarsreceptie is onderdeel van het openingsfeest van Weert 600 jaar stad.

De heer Jo Beljaars mag zich een jaar lang Weertenaar van het jaar noemen. Hij heeft zich het afgelopen jaar op een uitzonderlijke manier ingezet voor de Weerter gemeenschap. Jo Beljaars was voorzitter van de stichting Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) Stramproy 2013. Hij was hiervoor de ideale man vanwege zijn persoonlijkheid, zijn kwaliteiten als directeur van een groot bedrijf en omdat hij veel tijd voor dit vrijwilligerswerk kon vrijmaken. Jo Beljaars is een graag geziene persoon in Stramproy. Iemand die bescheiden is en niet direct op de voorgrond wil staan. Maar ook iemand die weet wat hij wil en die besluitvaardig is. Iemand met een bijzondere vorm van humor en een optimistisch, realistisch karakter.

Het OLS in Stramproy was het grootste evenement van 2013 in de gemeente Weert. Volgens kenners een van de betere schuttersfeesten van de laatste jaren. Dit mede dankzij de goede leiding van Jo Beljaars. Jo Beljaars is geboren op 3 januari 1935 in Maarssen woont ongeveer 45 jaar in Stramproy. Hij is oprichter en eigenaar van de zinkfabriek Stramproy, wat nu de Weert Groep heet. Jo Beljaars is een ‘selfmade man’. Hij bouwde het bedrijf op tot dat wat het nu is: de grootste werkgever van Stramproy. Inmiddels hebben zijn zonen de leiding van het bedrijf overgenomen.
In het zonnetje

Momenteel zijn er verschillende mogelijkheden om inwoners in het zonnetje te zetten. Denk dan aan een Koninklijke onderscheiding, de Erepenning van de gemeente Weert en de Penning van verdiensten. De criteria van deze onderscheidingen zijn echter zo streng, dat ze maar zelden worden uitgereikt. Vandaar deze nieuwe onderscheiding. Kort maar krachtig is de Weertenaar van het jaar een inwoner waar we allemaal trots op zijn. De persoon heeft zich in het afgelopen jaar op een uitzonderlijke manier ingezet voor de Weerter gemeenschap. Het gemeentebestuur van Weert wil iedereen die iemand heeft voorgedragen hartelijk danken. Volgend jaar wordt er opnieuw een Weertenaar van het jaar uitgeroepen.

no images were found