Schenking foto's Fatimawijk

Een grote collectie glasnegatieven wordt op woensdag 8 januari door de Stichting Vrienden van de Fatimawijk overgedragen aan het Erfgoedcluster van de gemeente Weert. Wethouder Harry Coolen en archivaris Jac Lemmens zullen de fotocollectie in ontvangst nemen.

De glasnegatieven zijn afkomstig van de Paters van de Hl. Geest, die ze voor hun vertrek uit Fatima in 2011 achterlieten. Broeder Harrie Hermans vond de negatieven in een container bij het voormalige klooster aan de Coenraad Abelsstraat. Hij heeft ze vervolgens meegenomen en overhandigd aan de vrijwilligers van de Stichting Vrienden van de Fatimawijk. Hij had namelijk gezien dat er foto’s bij zaten die betrekking hadden op Fatima. De leden van de Stichting waren net bezig met de afronding van hun eerste boek over Fatima. In het boek is uiteindelijk een foto opgenomen die uniek genoemd mag worden. Die toont, naast het klooster, zowel de buitenmolen, de binnenmolen en de toren van de St. Martinus in één beeld.

In het totaal van meer dan honderden negatieven zitten nog meer pareltjes, niet alleen over Fatima. De negatieven tonen het beeld van de paters van de Hl. Geest in het klooster en op hun missie in Afrika. Het bestuur van de vrienden van de Fatimawijk vond dat deze glasnegatieven behouden dienden te blijven en voor iedereen toegankelijk dienden te zijn. Het is dan ook logisch om ze te schenken aan het Erfgoedcluster Weert en ze zo te behouden voor de toekomst. De negatieven worden digitaal beschikbaar gesteld op de website www.gemeentearchiefweert.nl.