Expo Weert Jubileert

In Gemeentemuseum De Tiendschuur is van zondag 6 april 2014 t/m zondag 11 januari 2015 een overzichtstentoonstelling te zien van een tiental jubilerende Weerter verenigingen en instellingen. Ook presenteren vier Weerter verenigingen zich wat uitgebreider aan het publiek.

Carnavalsvereniging De Rogstaekers is de eerste en neemt een voorschot op de overzichtstentoonstelling door zich al vanaf zaterdag 1 februari te presenteren. In de expositie ‘8 x 11 jaor V.V. De Rogstaekers’ wordt een beeld geschetst van het rijke verleden van de ‘stadsvastelaovendjvereiniging’ die dit jaar 88 jaar bestaat.

Uiteraard ziet u archiefstukken die herinneren aan 600 jaar marktrechten; de reden voor het vieren van het jubileumjaar Weert 600 jaar stad. Maar in 2014 is het ook 100 jaar geleden dat het station met het hoogspoor gereed kwam, dat Gerard Reve veertig jaar geleden in Weert zijn Koninklijk lintje kreeg, viert carnavalsvereniging De Rogstaekers haar 88-jarig jubileum, bestaat Geschied- en Oudheidkundige Kring De Aldenborgh 75 jaar, werd Weert 70 jaar geleden bevrijd, bestaat de Stedelijke Harmonie St. Antonius 135 jaar, is er een jubileum van 550 jaar Timmerambacht en meer. Aan de hand van voorwerpen, archiefstukken documenten, beeld en geluid worden de geschiedenissen van deze ‘jubilarissen’ uitgelicht.

Vier verenigingen uitgelicht
Deze overzichtstentoonstelling ‘Weert Jubileert’ is te zien op de eerste verdieping van Gemeentemuseum De Tiendschuur. Op de begane grond presenteren vier Weerter verenigingen zich wat uitgebreider aan het publiek:

  • Zaterdag 1 februari t/m zondag 16 maart: Carnavalsvereniging De Rogstaekers viert haar 88-jarig jubileum, 8x11jaar (deze presentatie neemt een voorschot op de overzichttentoonstelling die 6 april begint). De tentoonstelling is door De Rogstaekers zelf ingericht.
  • Zondag 6 april t/m zondag 29 juni: Geschied- en Oudheidkundige Kring De Aldenborgh bestaat 75 jaar.
  • Zondag 7 september t/m zondag 12 oktober: de Fakkelestafette presenteert zich bij de viering van 70 jaar bevrijding Weert.
  • Zondag 16 november t/m zondag 11 januari 2015: Stedelijke Harmonie St. Antonius Weert viert in 2014 haar 135-jarig bestaan.

Op de website www.erfgoedhuisweert.nl is vanaf 24 januari een volledig overzicht van de tentoonstelling ’Weert Jubileert’ opgenomen.

Openingstijden
Het gemeentemuseum De Tiendschuur aan de Recollectenstraat 5 in Weert, is geopend van dinsdag tot en met zondag van 14.00 – 17.00 uur en op afspraak. De toegang is gratis.