‘Mijn eerste keer’

Video – Tijdens de verkiezingen voor de gemeenteraad op woensdag 19 maart mogen in Weert 852 jongeren voor het eerst stemmen.

Burgemeester Jos Heijmans wil deze 18- en 19-jarigen vragen om vooral gebruik te maken van hun democratisch recht. Deze jongeren ontvangen rond 11 maart allemaal een speciale briefkaart met als titel ‘Mijn eerste keer’, de kaart is een oproep om te stemmen. Ook heeft de burgmeester vandaag een filmpje voor jongeren op YouTube geplaatst. De opnames hiervan vonden vrijdag plaats.

Volgens de burgemeester is een stem uitbrengen een speciaal moment, vooral voor degenen die net 18 jaar zijn en nu pas voor het eerst gaan stemmen. Met deze aanpak hoopt de burgemeester de doelgroep te motiveren om vooral te gaan stemmen.

Filmpje
De burgemeester en een aantal Weerter jongeren hebben samen een filmpje gemaakt. De centrale vraag daarbij is ‘Waarom ga jij stemmen?´. Jongeren vertellen daarbij zelf waarom zij het belangrijk vinden om hun stem uit te brengen bij de verkiezingen. Het filmpje is te bekijken via www.weert.nl/verkiezingen, het Twitteraccount van de gemeente en via Youtube.

Kom naar de stembus
Landelijke voorspellingen geven aan dat de opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen lager zullen zijn dan voorgaande jaren. Burgemeester Heijmans: “Laten we zorgen dat deze voorspelling niet voor de gemeente Weert geldt door massaal te gaan stemmen! Met elkaar bepalen we door wie en hoe Weert de komende jaren wordt bestuurd. Een belangrijk recht, waar vele mensen in de wereld dagelijks voor strijden. Kom dus 19 maart naar de stembus!”

Jongeren en politiek
Jongeren betrekken bij de politiek vindt de burgemeester belangrijk. Het project ‘Gast van de burgemeester’ waarbij een jongere een jaar lang meeloopt met de burgemeester is daar een goed voorbeeld van. Via dit project hebben nu al tien jongeren ervaring opgedaan op bestuurlijk en politiek vlak. Twee oudgasten staan nu op de kandidatenlijsten voor de gemeenteraadsverkiezingen in Weert. De huidige gast van de burgemeester, Jasmine Magdache, is een van de jongeren die heeft meegewerkt aan de film.

> Video via Youtube:
http://youtu.be/cchIaus-EbQ