Heropening Mariakapel

De gemeente Weert heeft de Mariakapel op het complex van De Lichtenberg laten restaureren. Deze restauratie is klaar en wethouder Harry Coolen verricht een symbolische openingshandeling. Dit gebeurt op woensdag 26 maart 2014 om 15.00 uur. De wethouder onthult dan samen met Marco Scheren, de architect van HVN Architecten bv, die de restauratie begeleidde, een prachtige replica van de oorspronkelijke deur van de Mariakapel. Deze deur is gemaakt door Coppes bv Bouw- en Restauratiebedrijf, het bedrijf dat ook de gehele restauratie uitgevoerde.

De voormalige kapel is een kunstwerk op zichzelf en geschikt als expositieruimte of voor kleinere (muzikale) optredens. Gebruik als stilte- of meditatieruimte is eveneens denkbaar.

Restauratie
Er is afgelopen half jaar hard gewerkt aan de restauratie van de brug, de entreemuur en de voormalige kapel. De belangrijkste werkzaamheden aan de kapel waren:

  • herstel van natuurstenen gevels en trappen;
  • restaureren van de mozaïeken;
  • reconstructie van het glas-in-lood;
  • restauratie van de lantaarn, inclusief bekroning met kruis.

Daarnaast is ook de boogbrug aan de IJzerenmanweg vlakbij de Diesterbaan gerestaureerd en de muur met poort. De restauratie is mogelijk door subsidie van het rijk en de provincie Limburg.

Glas-in-lood
De mooie glas-in-lood ramen zijn hersteld door GlasBewerkingsbedrijf Brabant. Het glas-in-lood is hersteld op basis van een kleurenfoto uit de jaren zestig. Deze foto is ingezonden na een oproep in De Limburger. Op de foto was de complete verdeling van de glas-in-lood ramen te zien. Daarnaast is er onderzoek gedaan en zijn er glasresten en aanhechtingen van de loodstrips gevonden. Dit samen vormde de basis om de glas-in-lood ramen waarheidsgetrouw te herstellen. De gemeente laat in de Mariakapel LED-verlichting aanbrengen om de ramen in het donker mooi tot hun recht te laten komen.