Architectuurcafé op 6 mei

Dinsdag 6 mei aanstaande is het Architectuurcafé gewijd aan de Lichtenberg. Dit is een rijks monumentaal complex uit de wederopbouwperiode met een verleden, maar heeft het ook een toekomst? Daarmee geeft het café opnieuw een kijkje achter de schermen van architectuur.

Lichtenberg
De Lichtenberg is het recreatiecomplex van het voormalige Bisschoppelijk College in Weert. Het omvat onder meer tennisbanen, een kapel en een groot openluchttheater. Onlangs zijn de kapel, poort, muur en boogbrug gerestaureerd. Dit zijn onderdelen die in eigendom zijn van de gemeente Weert.

De tennisbanen worden goed gebruikt, maar er zijn plannen voor fusies van tennisclubs in Weert. Het Kunstcentrum houdt regelmatig exposities in het entreegebouw. De Boostenzalen zouden daarvoor ook een mooie locatie zijn. Het openluchttheater is de laatste jaren druk bezocht tijdens de Lichtenberg Experience van het Weerter Mannenkoor. Dit jaar heeft het koor echter besloten in het kader van Weert 600 andere activiteiten te organiseren. Wat ligt er voor de Lichtenberg in het verschiet?

Presentaties
De aspecten van verleden, heden en toekomst worden in drie presentaties uiteengezet:

  •  Architect Rob Langeslag, bestuurslid van stichting Behoud de Lichtenberg, geeft toelichting op het ontwerp van de Lichtenberg geplaatst in zijn tijd.
  • Joke Jongeling, beleidsadviseur monumenten & architectuur van de gemeente Weert, licht de huidige stand van zaken toe.
  • Een groep van vier masterstudenten van de TU Eindhoven geeft hun visie op het complex en presenteren de ontwerpopdracht waaraan zij momenteel werkt. De groep bestaat uit Steven Geertzen, Bob van den Hoven, Moniek Kamphuis en Guoguo Zhang.

Gedachtenwisseling
Zoals gebruikelijk word je geïnformeerd over het onderwerp, maar vooral ook uitgenodigd vragen te stellen en mee te praten. Wat zijn de kansen voor dit complex? En wat is het belang van het complex voor de inwoners en bezoekers van Weert?

Men start om 19.30 uur in de bovenzaal van de Weerter Bazaar aan de Markt 17 in Weert. Alle belangstellenden zijn welkom om mee te discussiëren.