De kleuterschool in Mji Mwema, die mede mogelijk is gemaakt door Stichting Peramiho uit Weert, is op 11 mei jongstleden officieel ingewijd en geopend. Monique Derrez en Leon van Enckevort waren namens de stichting aanwezig bij de feestelijke inwijding.

Good Shepherd School
De kleuterschool ligt in Mji Mwema. Een buitenwijk van de stad Songea. De school is gebouwd in opdracht van de St. Scholastica nonnen uit Peramiho. De school heeft de naam ‘Good Shepherd’, (Goede herder), gekregen. ‘Good Shepherd Sunday’ is de derde zondag na Pasen. Dit jaar viel deze zondag op 11 mei. Daarom is voor die dag gekozen om de school officieel in te wijden. Het was een ware happening, met een kerkdienst in de eetzaal van de school en met heel veel zang en dans van de kinderen.

Eerste kinderen zijn al begonnen
De school is nog niet helemaal klaar. De laatste werkzaamheden worden op dit moment uitgevoerd. Ondanks dat de bouw vertraging heeft opgelopen, is het eerste klasje met kinderen al gestart. Elf kinderen vormen sinds begin dit jaar het eerste klasje. Een schooljaar start hier, in tegenstelling tot in Nederland, in januari. Juni is de maand van de schoolvakantie. Een ander verschil met Nederland is dat de schoolkinderen in Tanzania een uniform dragen. Zo ook de kinderen van de nieuwe kleuterschool. Hun uniformpjes hebben de kleuren donkergroen en roze.

Gezinsvervangend tehuis
Op hetzelfde grondstuk waarop de school is gebouwd, is ook een weeshuis ‘nieuwe stijl’ gebouwd. Het zijn drie gezinsvervangende woningen waar een ‘moeder’ de zorg heeft over maximaal 16 kinderen per huis. Het oude weeshuis was ruim 50 jaar oud en hard aan renovatie toe. Daarnaast was het weeshuis niet meer van deze tijd. Voor de ruim 120 kinderen, die in het oude weeshuis wonen, is gezocht of er naaste familie is die de kinderen willen onder brengen bij hun eigen familie, met ondersteuning van de nonnen. Diegene waarbij dat niet is gelukt, nemen hun intrek in de nieuwe gezinsvervangende huizen. De eerste elf wonen er sinds maart dit jaar. De rest volgt snel. Het drie huizen zijn door een Duitse stichting betaald, het meubilair is betaald door Stichting Peramiho.

Sponsorreis
Dit jaar hebben Monique en Leon, naast hun missie naar Tanzania, ook een 12-daagse sponsorreis georganiseerd voor geïnteresseerden. Negen mensen, voornamelijk sponsoren, hebben zich hiervoor ingeschreven. Op 23 mei reizen zij af naar Peramiho om de projecten met eigen ogen te aanschouwen. Monique en Leon zullen als reisleider optreden. Dit doen ze geheel op vrijwillige basis. De deelnemers betalen zelf voor hun reis.

Stichting Peramiho
Stichting Peramiho uit Weert zet zich in voor ontwikkelingsprojecten in Zuid-Tanzania. Onder andere op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg en schoon en veilig drinkwater. Daarnaast ondersteunt de stichting twee weeshuizen en twee lepradorpen.

Spinn-inn Marathon 2014
Om projecten te kunnen financieren, organiseert Stichting Peramiho jaarlijk de Spinn-inn Marathon ’24 uur voor Peramiho. Dit jaar op 7 & 8 november. Dertig (bedrijven)teams houden vanaf vrijdag 7 november 19.00 uur, gedurende 24 uur ieder één fiets in beweging. De 30 fietsen waren dit jaar binnen één week ‘uitverkocht’. Toeschouwers zijn van harte welkom om de fietsers aan te moedigen. Daarnaast staan masseurs van Massage-cursus Olga Schmitz klaar om deelnemers en bezoekers te voorzien van een heerlijke massage. De opbrengst komt geheel ten goede aan de projecten van de stichting. Tevens zijn er tijdens de 24-uur diverse live-optredensen en zijn er leuke souveniers uit Tanzania te koop. Iedereen is welkom en de toegang is gratis.

Meer informatie over de stichting, missie Tanzania 2014 en de Spinn-inn Marathon 2014, kun je lezen op www.moniquehelpt.nl. De stichting is ook te volgen via Facebook (Stichting Peramiho) en Twitter (Moniquehelpt).