Krönungsmesse in beeld

Foto’s – Met een hoogmis in de Sint Martinuskerk en de uitvoering van de Krönungsmesse van Mozart begon zondag de officiële Verjaardag van Weert.

Deken Franken ging voor in de mis, waarin het Groot Sint Martinuskoor de Krönungsmesse van Wolfgang Amadeus Mozart uitvoerde – zonder Credo. Het Groot Sint Martinuskoor bestaat 35 jaar en is een gemengd vierstemmig koor dat verbonden is aan de Sint Martinuskerk. Het koor zong o.l.v. Jean-Pierre Steijvers enkele koorwerken, afgewisseld met orgelsolo’s gespeeld door de vaste organist Lène Vermeulen-Huijts.

De Krönungsmesse, ook wel Missa in C Major (KV 317) genoemd, heeft Mozart in 1779 gecomponeerd in opdracht van graaf Colloredo, aartbisschop van Salzburg. Zoals elke mis is deze opgebouwd uit zes delen met een totale speelduur van een klein half uur: Kyrie, Gloria, Credo, Sanctus, Benedictus en Agnus Dei. Het bijzondere aan deze mis is dat het plechtige openingsdeel, het Kyrie, een korte ouverture is, waarin de zangers en de musici aan het publiek worden voorgesteld.

De drukbezocht mis werd bijgewoond door o.a. Commissaris van de Koning Theo Bovens en tevens waren de Chinese gasten ook aanwezig.