Kollergang terug op plek

De kollergang van de middeleeuwse ros-oliemolen van Kampers die vroeger net buiten de stadsomwalling van het oude Weert nabij de Beekpoort draaide, keert terug naar zijn historische plek.

De gemeenteraad van Weert heeft besloten de beide kantstenen op de historische plek van deze molen op de plaats waar de molen heeft gestaan, terug te plaatsen. Nu staan deze kantstenen nog, met delen van de vloersteen, in de tuin van museum De Tiendschuur in Weert. Adriaens Molenbouw uit Weert gaat de reconstructie van de kollergang en de verplaatsing van de beide stenen uitvoeren.

De ros-oliemolen is tot minimaal 1927 maar waarschijnlijk ook nog jaren daarna in bedrijf geweest. Zeker is dat de molen omstreeks 1955 werd afgebroken. De oudste schriftelijke stukken over de rosmolen dateren uit 1768. De molen was toen eigendom van Pieter Antoon Kampers, pastoor te Beesel en perste vooral olie ten behoeve van de verlichting.

Het idee voor de verplaatsing van de eeuwenoude kollergang komt uit de koker van Molenstichting Weerterland. Die heeft daarbij nauw samengewerkt met mevrouw Joke Jongeling, beleidsadviseur Monumenten & Architectuur van de gemeente Weert.

De kollergang gaat deel uitmaken van de nieuw aangelegde openbare ruimte rondom het nieuwbouwcomplex en zalencentrum Poort van Limburg nabij het Bassin in Weert. Molenstichting Weerterland werkt momenteel ook aan het samenstellen van een wandeling langs alle verdwenen stadsmolens van Weert. De kollergang moet het vertrek- en eindpunt van deze wandeling langs de, door de jaren heen, verdwenen twee rosmolens en zes windmolens van het oude Weert worden.