Biodiversiteit CZW

Op 22 juni zal in aanwezigheid van wethouder Gabriels de nieuwe stand van de Biodiversiteitsmeter bekend worden gemaakt. Tegelijkertijd vindt op locatie de slootjesdag van het IVN plaats. Gezellig aan het wandelen of fietsen rondom het IJzerenman gebied op die dag? Kom gerust een kijkje nemen en kom meer te weten over de unieke natuur in dit gebied.

In 2012 hebben de gemeente Weert en Kuypers Kessel het initiatief genomen om een biodiversiteitsmeter te plaatsen op het terrein van de Centrale Zandwinning Weert. Ondanks dat hier economisch activiteiten worden bedreven, neemt de natuur nu ook al een prominente plaats in.

Wat is biodiversiteit?
In één zin zou je kunnen zeggen: biodiversiteit is de variatie aan planten en dieren die je binnen een bepaald gebied vindt. Biodiversiteit is ook de motor van een systeem dat ons voorziet van bijvoorbeeld schone lucht en drinkwater. Dit maken wij voor je duidelijk aan de hand van deze biodiversiteitsmeter. Op de Biodiversiteitsmeter kun je de ontwikkeling van de biodiversiteit in dit gebied volgen.

Aan de slag!
Samen met het Natuur- en Milieu Centrum en de Ecologische werkgroep Zuid wordt bekeken of er mogelijkheden zijn extra maatregelen te nemen voor meer natuur rond de plas. In de Centrale Zandwinning wordt zand gewonnen dat gebruikt wordt voor de beton- en betonwarenindustrie en infra- en bouwprojecten in de regio. Na afronding van de ontgraving wordt het gebied opnieuw ingericht met als hoofddoel natuurontwikkeling en extensieve recreatie.

Inmiddels zijn de eerste verbeteringsmaatregelen uitgevoerd, zo zijn er bijvoorbeeld een aantal bijzondere poelen hersteld en hebben vrijwilligers en scholieren uit diverse leeftijdsgroepen in het veld gewerkt zodat bijzondere bloemrijke vegetatie weer een kans krijgt. De komende jaren worden er nog veel meer maatregelen uitgevoerd. De resultaten daarvan zul je zeker zien in dit gebied.

De stand van de meter
Jaarlijks wordt de stand van de Biodiversiteitsmeter aangepast. De meter bestaat uit vier borden die elk een soortgroep voorstellen: vogels, planten, waterdiertjes en vlinders & libellen. De hoogte van een bord geeft aan hoe het met de soortgroep is gesteld. Als de meter laag hangt, zitten er nog niet zo veel soorten en als de meter hoog hangt zitten er al veel soorten van die soortgroep. Aangezien het gebied volop in ontwikkeling is verwachten we dat de stand van de biodiversiteit de komende jaren flink zal veranderen.

De nieuwe stand van de Biodiversiteitsmeter wordt op 22 juni om 14:30 uur bekend gemaakt.

Op 22 juni organiseert het IVN tevens een slootjesdag op het terrein van de Centrale Zandwinning Weert, voor meer informatie: https://www.weertdegekste.nl/2014/06/ivn-slootjesdag-weert/
Datum + tijden: 22 juni tussen 13.00 en 15.30 uur
Waar: Heihuisweg in Weert.
Het gebied ligt ten zuidwesten van het IJzeren Mangebied en is te bereiken via de Lozerweg (nabij het kanaal). Link naar Google Maps: http://iwdg.nl/waarisHeihuisweg2