Valse helpdesks actief

Recentelijk zijn bij de politie in Weert meldingen binnengekomen van burgers die slachtoffers zijn geworden van oplichting, of een poging daartoe.

Onbekenden benaderen je met een list over een virus dat op de computer staat. Zij willen je dan helpen om dit probleem op te lossen, maar proberen vervolgens om je op deze wijze op te lichten en geld afhandig te maken. De politie heeft de zaak in onderzoek en wil de burgers in Weert graag waarschuwen om alert te zijn hierop en als zij slachtoffer zijn geworden om aangifte te doen.

Oplichting is een vorm van bedrog waarbij de dader een ander op listige wijze ontdoet van geld of waardevolle goederen. Oplichting kent allerlei vormen: iemand kan je op straat, of aan de deur aanspreken en verleiden tot een aankoop, of iemand probeert je geld op slinkse wijze afhandig te maken.

Internet heeft het risico voor oplichting vergroot. Bijvoorbeeld mensen die zich voordoen als uw bank en om uw inlogcodes vragen voor toegang tot jouw rekening. Ben je slachtoffer geworden van oplichting? Doe altijd aangifte! Neem dan contact op met de politie via het telefoonnummer 0900 – 88 44.

Wat kun je doen?
De politie adviseert niet in zee te gaan met mensen die ongevraagd aan jouw deur komen. Heb je werkzaamheden die uitgevoerd moeten worden? Zoek dan zelf een persoon of bedrijf waaraan je het werk gunt en maak goede schriftelijke afspraken over de omvang kwaliteit en de prijs van het werk. De politie wil je graag wijzen op de onderstaande tips om oplichting te voorkomen:

  • Wees voorzichtig met uw persoonlijke gegevens. Berg ze zorgvuldig op. Geef nooit jouw pincode af. Bedenk of de gegevens die je geeft ook voor het gevraagde doel nodig zijn of zullen worden gebruikt.
  • Kies voor samenwerking met gecertificeerde bedrijven.
  • Let op als iemand je benadert zonder dat je daarom hebt gevraagd. Blijf sceptisch en vraag jezelf af hoe waarschijnlijk het is dat een onbekend iemand je iets wil geven zonder daarvoor iets terug te willen hebben.