Weert kreeg 600 jaar geleden marktrechten. Ook de Molenstichting Weerterland en Stichting Cultureel Café Weert bieden de stad daarom een verjaardagscadeau aan. Dat doen beide organisaties in de vorm van het culturele molenevenement Molens6x600, Ontdek en Beleef de molens van Weert in woord, beeld, zang, smaak en beweging.

Op zondag 5 oktober draaien zes windmolens in Weert gelijktijdig zeshonderd minuten en gedurende deze 10 uur vinden in en bij de molens verschillende culturele- en molenactiviteiten plaats. Zo is er een tentoonstelling met als thema de Weerter molens, een Koren op de Molens korenfestival, een Molen- Meel- Maal en Bakdag, Molenpoëziefestival en een molenontdekkingsdag.

Liefst 25 beeldend kunstenaars, 9 zangkoren, 3 bakkers, 2 verhalenvertellers, 9 vrijwillige molenaars en 13 zangers, zangeressen en groepen werken aan Molens 6 maal 600 mee. Bovendien wordt op het Sint Barbara dorpsplein in Tungelroy gelijktijdig met de Molen Maal, Meel en Bakdag een grote Streekmarkt georganiseerd door Fanfare Sint Jan en bij Zorgboerderij Ingelshof worden de Weert600 vlaaien van Lei Houben in een ouderwets bakhuis gebakken.

Kortom op zondag 5 oktober kan Weert op een speciale en verrassende wijze met de Weerter windmolens van Keent, Hushoven, Swartbroek, Tungelroy en Stramproy kennismaken. Een dergelijk groot evenement levert het nodige werk op. Daarom zijn de Molenstichting Weerterland en Stichting Cultureel Café Weert op zoek naar vrijwilligers die in het weekeinde van 5 oktober een of twee dagen of dagdelen willen meehelpen bij de opbouw, organisatie en begeleiding van het evenement.

Aanmelden als vrijwilliger kan via een online formulier op http://6x600molens.wordpress.com/vrijwilligers/