Lezing over Rusland

Rusland, het grootste land ter wereld dat een rijke geschiedenis en cultuur kent. Op verzoek van Bibliocenter geeft Geert Gabriëls uit Weert vrijdag 12 september om 19.30 uur een lezing bij de bibliotheek Weert over dit enorme land.

Gabriëls, die momenteel wethouder is, spreekt Russisch en heeft als reisleider tussen 2007 en 2014 talloze reizen gemaakt naar Moskou, de Gouden Ring, Sint-Petersburg en voormalige Sovjetrepublieken. Hij studeerde fysische geografie, was docent bij Fontys en volgde in Leuven bijvakken Oost Europakunde.

Reserveer jouw kaartje op www.bibliocenter.nl of aan de balie van de bibliotheek. Toegang € 5,00 voor bibliotheekleden / € 7,50 voor overigen. Adres: Wilhelminasingel 250, 6001 GV Weert. De lezing begint om 19.30 uur en duurt ongeveer twee uur.

In zijn lezing gaat Gabriëls in op het ontstaan van Rusland en haar steden vanaf de 9e eeuw tot nu. Hij vertelt over de diversiteit en contrasten binnen Rusland. Ook komen thema’s als geografie, migratie, politieke indeling en demografie aan bod. Gebruikmakend van zijn uiteenlopende ervaringen probeert Gabriëls een veelzijdig beeld te schetsen van Rusland.

Tijdens zijn middelbare schooltijd op Philips van Horne scholengemeenschap in Weert was Gabriëls één van de scholieren die Russisch in zijn pakket had. Dat was het begin van een fascinatie voor de Russische taal en het land. Het liefst deelt Gabriëls zijn kennis over Rusland en zijn ervaringen in dit land met zoveel mogelijk mensen.

Na afloop van de lezing kunnen er natuurlijk vragen worden gesteld. Rusland is in één lezing niet te vatten. Deze lezing motiveert wellicht om meer te weten te komen over dit land dat geografisch deels tot Europa en deels tot Azië behoort. In de bibliotheek zijn in elk geval genoeg boeken, films en romans over Rusland verkrijgbaar.