Nacht in Kempen~Broek

De duister beleven in het Kempen~Broek? Dat kan op zaterdagavond 16 augustus. Ieder jaar rond half augustus gebeurt er iets bijzonders aan de donkere hemel. Dan is er een meteorenzwerm, genaamd de Perseïden, zichtbaar. Deze meteorenzwerm bestaat uit gruis dat is achtergebleven van de komeet Swift-Tuttle, waar de aarde doorheen beweegt. Dit gruis zien wij als vallende sterren.

Op 16 augustus is er een avondvullend programma. Om 20.00 uur wordt gestart met een presentatie over wat er allemaal te zien is aan de nachtelijke hemel en over de zon als motor van het leven op aarde. De presentatie wordt gegeven door het Educatief Centrum voor Natuur en Sterrenkunde. De zon wordt ook bekeken met een telescoop. Als de zon rond 21.00 uur ondergaat kunnen we Saturnus en Mars zien schitteren aan de hemel. Saturnus met zijn ringen is, gezien door een telescoop, prachtig om te zien. De Maan laat nog op zich wachten tot iets voor middernacht.

Wanneer het duister genoeg is, gaan we genieten van de sterrenhemel in het Kempen~Broek. Hier is namelijk bijna geen lichtvervuiling, dus sterren zijn mooi zichtbaar. Er wordt ook verteld over de sterrenbeelden en hopelijk zien we de meteorenzwerm de Perseïden. De Perseïden hebben hun hoogtepunt op 12 augustus, maar spijtig genoeg is er dan ook een storende volle Maan aan de hemel te zien. Die is er op 16 augustus niet. En er is altijd een kans om meteoren te zien. En misschien brengen we zelf wel een meteoor mee…

Het wordt een leuke en gevarieerde avond. Heb je zin om te komen? Het kan snel afkoelen ’s nachts, dus vergeet niet warme kleding mee te brengen. Je kan ook een dekentje meebrengen om nog meer te genieten van de sterrenhemel. Dit maakt het trouwens veel gemakkelijker om dingen uit te leggen en je krijgt zeker geen pijn in je nek. Het is ook handig om een klein zaklampje, en, als je die hebt, een verrekijker mee te nemen.

De avond wordt georganiseerd in het Mariahof, aan de Mariahofstraat 51 in Bree. Opgeven voor deze bijzondere avond is niet nodig. Iedereen is welkom om te komen kijken en mee te genieten. Je kunt binnenlopen wanneer je wenst. Hopelijk mogen we je verwelkomen in de prachtige natuur die het Kempen~Broek biedt en kunnen wij je laten genieten van die andere natuur boven ons hoofd. Voor meer informatie kunt u terecht bij [email protected]