Herdenking oorlogen

Op 21 september vindt in Stramproy nabij grenspaal 160 een herdenking plaats van beide wereldoorlogen. Hieronder meer informatie hierover.

Wat is de reden van de herdenking?
In september 1944 werd onze regio bevrijd en kwam hier een einde aan de Tweede Wereldoorlog. Elke vijf jaar wordt dit in Stramproy omstreeks 22 september, de exacte dag waarop Stramproy werd bevrijd, herdacht. Dit jaar is de herdenking grootser dan voorheen en op een andere plaats, omdat we dit jaar ook willen stilstaan bij de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog, die met name langs de landsgrens voelbaar zijn geweest. Hier zijn veel vluchtelingen gepasseerd, gestrand of gesneuveld.

Er zijn verschillende gebeurtenissen die aanleiding geven om nu te gedenken:

 • 100 jaar geleden, in augustus 1914, viel Duitsland België binnen en was de Eerste Wereldoorlog een feit.
 • 75 jaar geleden, in september 1939, begon de Tweede Wereldoorlog doordat Duitsland Polen binnenviel.
 • 70 jaar geleden, in september 1944 kwam in deze regio een einde aan de laatste oorlog. Sindsdien is hier vrede.
 • 200 jaar geleden ontstond het Koninkrijk der Nederlanden, maar …
 • 175 jaar geleden werd Limburg in tweeën gesplitst: in Belgisch en Nederlands Limburg. Gevolg was, dat ook Stramproy gedeeld werd: het Stramprooier Broek kwam in België te liggen, terwijl de rest bij Nederland zou gaan horen. De landsgrens zou later voor menig vluchteling de grens vormen tussen oorlog en vrijheid.

Wat is er te doen op 21 september?
De kern van de herdenking op 21 september wordt gevormd door drie activiteiten.

 • Door de ingebruikname van een boombrug over de A-beek wordt het Vrijheidspad geopend. Op deze locatie vonden in beide oorlogen vluchtelingen hun weg naar de vrijheid, vaak geholpen door de locale bevolking.
 • De presentatie van het boek “Stramproyer oorlogsgeheimen en vrijheidspaden”. Tevens start de verkoop ter plaatse.
 • De onthulling van een kunstwerk, gemaakt door Els Maes, nabij grenspaal 160. Dit kunstwerk is een blijvende herinnering aan de slachtoffers van de wereldoorlogen en aan hen die in de grensstreek hulp boden aan vluchtelingen.
 • Rondom deze activiteiten zijn er toespraken, is een tentoonstelling te bezichtigen, staan oude legervoertuigen opgesteld, is een nagebouwd café van Grave Driek te bezoeken en vindt een landing van parachutisten plaats. Onder anderen gouverneur Theo Bovens zal bij de herdenking aanwezig zijn.

Wat is het programma?
Het programma voor 21 september ziet er op hoofdlijnen als volgt uit :

 • 13.00 uur : start (korte) wandeltocht naar boombrug vanuit Mariahof en Vosseven,
 • 13.30 uur : officiële opening “Vrijheidspad” bij boombrug A-beek,
 • 14.00 uur : ontvangst genodigden en publiek op terrein aan Grensweg,
 • 14.30 uur : vertrek naar grenspaal 160 onder muzikale begeleiding,
 • 14.45 uur : officiële handelingen en toespraken,
 • 15.30 uur : landing van parachutisten en (doorlopend) tentoonstelling op terrein,
 • 16.00 uur : boekpresentatie en start verkoop
 • 17.00 uur : sluiting alle activiteiten.

Waar vindt de herdenking plaats?
De herdenking vindt plaats vlakbij de grensovergang aan de Grensweg. Dat is de weg van Stramproy naar Bocholt.

kaartje

De locaties van de tentoonstelling/ontvangst en het kunstwerk en liggen vlak bij elkaar, in de buurt van grenspaal 160 aan de A-beek. Hier liep de Dodendraad. Op deze plek komen op dit moment vier gemeenten bij elkaar: Bree, Bocholt, Kinrooi en Weert. Een symbool van verdraagzaamheid en samenwerking over gemeente- en landsgrenzen heen. De locatie van de boombrug over de A-beek is ongeveer 500m stroomafwaarts. Deze locatie stond centraal in het vluchtgebied van beide oorlogen.

De herdenking is een initatief van de Dorpsraad Stramproy en de Heemkundevereniging Stramproy. Je bent van harte uitgenodigd bij de herdenking aanwezig te zijn.