Kollergang op Beekpoort

Aan de Beekpoort is vrijdag door Adriaens Molenbouw Weert de reconstructie van de kollergang van de oliemolen van Kampers geplaatst.

Tot midden jaren veertig van de vorige eeuw heeft de door paarden aangedreven molen zaden geperst voor het winnen van olie. Omstreeks 1955 is de molen afgebroken en daarbij zijn de beide kantstenen van de molen bewaard gebleven.De kantstenen, die 2.000 kilo per stuk wegen, lagen bijna 60 jaar op de werf van de voormalige gasfabriek aan de Industriekade en daarna in de tuin van museum De Tiendschuur.

Volgende week wordt de reconstructie van de kollergang afgebouwd en op zondag 5 oktober om 10 uur wordt het geheel onthuld als opening van Molens6x600. De kollergang moet de herinnering aan de negen stadsmolen van Weert (waarvan er 6 volledig zijn verdwenen) levend houden.