NK Kleiduivenschieten

Ter gelegenheid van Weert600 vindt op zondag 28 september tussen 8.30 uur en 17.00 uur het NK Kleiduivenschieten plaats op de schietbanen van Schietvereniging De Wildenberg, Op Kernies 3 in Weert. Een uitgelezen kans om kennis te maken met deze vrij onbekende schietsport. De toegang is gratis.

Kleiduivenschieten is een Olympische sport en wordt momenteel beoefend door circa 42.000, bij de Koninklijke Nederlandse Schietsport Associaties(KNSA) geregistreerde, schutters in de leeftijdscategorie van negen tot negentig jaar.

NK Kleiduivenschieten
Zo’n honderd schutters doen zondag 28 september mee verdeeld over drie disciplines. De disciplines zijn Olympisch Trap, Sporting Skeet en Kleiduivenparcours Compact. Het is uniek dat de drie disciplines op dezelfde dag en vooral op dezelfde locatie het Nederlands Kampioenschap hebben. De schutters moeten proberen vanuit verschillende posities de kleiduif, die steeds uit een andere positie komt, te raken. Het onderdeel Trap lijkt het meest op de vorm van duivenschieten zoals dat in de vorige eeuw werd beoefend.

Verder staat er op het terrein van De Wildenberg, één van de grootste schietbanen van Nederland, een demonstratiewagen van de KNSA waar u kunt kennismaken met de schietsport. Onder begeleiding kunt u daar schieten met een luchtdrukgeweer. Op de recreantenbaan kunt u onder begeleiding 5 kleiduiven schieten voor € 7,50.

Manden met duiven
Het kleiduivenschieten is ontstaan uit de jacht. Al voor de uitvinding van vuurwapens werd er op gevogelte gejaagd. Later was het jagen vooral bestemd voor de hogere klasse, die het schieten op duiven beoefende om hun schietvaardigheid op peil te houden. In het schootsveld werden manden met duiven geplaatst. Deze manden waren door middel van een touw verbonden met een helper, die op commando van de schutter de manden opende, waardoor de duiven konden wegvliegen.

Schotel van klei
Tegenwoordig wordt er geschoten op kleiduiven. Een kleiduif is een schotelvormig geperste composiet van zand en milieuvriendelijke bindmiddelen of volledig van geperste klei. De doorsnede is 11 cm. De kleiduif wordt met een mechanisch gedreven machine met een snelheid van ongeveer 90 km per uur weggeworpen. Vervolgens probeert de schutter met een hagelgeweer de kleiduif te raken.

Meer informatie over kleiduivenschieten staat op www.schietbaandewildenberg.nl of www.knsa.nl.