Monumenten druk bezocht

De Open Monumentendag 2014 met het thema ‘Op reis door 600 jaar Weerter geschiedenis’ heeft ruim 8.000 bezoekers getrokken. Daarmee was Weert, net als in 2013, de best bezochte gemeente in Limburg. Topper was het Fatima Huis met circa 2.300 bezoekers. De fietsroutes en de stadswandeling waren ook zeer gewild.

De vele vrijwilligers zorgden twee dagen dat het publiek hun monument gratis kon bezoeken. Van de informatiestand met het programma, de fietstocht en het laatste nieuws werd gretig gebruik gemaakt. Niet alleen Weertenaren waren verrast over de monumenten in hun stad. Veel bezoekers van elders kwamen speciaal voor de Open Monumentendag naar Weert.

Monumenten in de belangstelling
Zondag werd de feestelijke overdracht van Fatimakerk naar Fatima Huis zeer goed bezocht. Vele groepen vanuit de wijk zelf en onder andere het Weerter Mannenkoor werkten hier aan mee. De rondleidingen door het gebouw onder leiding van Jos Brouwer waren goed bezocht. De expositie van oude foto’s deed herinneringen herleven en heeft veel nieuwe gegevens opgeleverd. Voor de opening is al een begin gemaakt met het herstel. Zo is het dak waterdicht gemaakt, de entree is in oorspronkelijke kleuren teruggebracht en de deuren zijn gerestaureerd. Het orgel en de luidklokken zijn weer in eer hersteld.

Rond de Lichtenberg waren diverse exposities te bezoeken. In de Boostenzaal werd door de kunstenaar via een collega, foto’s en installaties op diverse manieren ingegaan op het thema ‘Op reis’. In de Mariakapel was Stichting Behoud de Lichtenberg present. Hier kwamen veel oud leerlingen van het Bisschoppelijk College herinneringen ophalen en de gerestaureerde ramen bewonderen. Voor de molens was eveneens volop belangstelling. Naast de Antoniusmolen en de St. Annamolen van Keent was het vooral druk bij de Wilhelmus-Hubertusmolen bij de stadsbrug.

Informatiepaneel Ursulinenklooster
Vrijdag’s werd het startschot gegeven voor de Open Monumentendag in Weert met de onthulling van een informatiepaneel. De leerlingen van basisschool St. Franciscus uit Laar bezochten onder leiding van een stadsgids de Fatimawijk. Daarna mochten ze samen met wethouder Gabriels het informatiepaneel over het Ursulinenklooster onthullen. Dit paneel is geplaatst op de hoek van de Langstraat en Van Berlostraat, waar vroeger dit klooster lag.

Monumenten en sport
Op zaterdag was tevens de bedrijvencompetitie de Greep naar de Hoorn. Vanwege het jubileum Weert 600 was dit een bijzondere editie. Diverse opdrachten werden in een monumentale omgeving uitgevoerd, zoals in gemeentemuseum Jacob van Horne, bij de Mariakapel op de Lichtenberg en in de voormalige Fatimakerk. In de Paterskerk trok de expositie met historische foto’s van het Station en Antje van de Statie veel belangstelling.