Dirigeren kun je leren

Rick, Regionaal Instituut Cultuur- en Kunsteducatie in Weert, biedt in samenwerking met de Verenigde Nederlandse Korenorganisaties (VNK) Limburg een Oriëntatiecursus Koordirectie aan. De cursus is laagdrempelig en niet alleen bedoeld voor koordirigenten, maar ook voor leerkrachten uit het basisonderwijs, Pabo-studenten en bevlogen koorleden. Kortom iedereen die regelmatig met een groep zingende mensen werkt. Deze praktijkgerichte cursus start op zaterdag 8 november.

Rick organiseert cursus koordirectie
Tijdens de Oriëntatiecursus Koordirectie krijgen cursisten 10 weken lang de gelegenheid kennis te maken met het dirigeren en alles wat daarbij komt kijken. Er wordt gewerkt vanuit de praktijk en aan de hand van repertoire dat de cursist zelf inbrengt. Onderwerpen die tijdens de cursus aan bod komen, zijn repetitietechniek, stemvorming en muziektheorie. Na afloop van de cursus krijgen alle deelnemers persoonlijk advies over verdere scholingsmogelijkheden.

Subsidie tot zelfs 90% van het lesgeld
Rick kan de cursus voor het jaar 2014 aanbieden in de vorm van 10 lessen van 2 uur voor € 226,-. Dit is inclusief lesmateriaal. Inwoners van de provincie Limburg krijgen het lesgeld gedeeltelijk terug als ze hun certificaat na afronding opsturen naar het VNK: jongeren tot 25 jaar zelfs 90% en iedereen vanaf 25 jaar krijgt 75% gesubsidieerd. Kortom een unieke kans om deze opleiding te volgen.

De cursus is zeer geschikt voor koordirigenten, maar zeker ook voor groepsleerkrachten uit het onderwijs en Pabo Studenten.

En als je de oriëntatiecursus al succesvol doorlopen hebt?
Dan kies je voor de cursus Koordirectie 1, die ook start op zaterdag 8 november! De cursus is speciaal opgezet voor dirigenten die reeds de nodige kennis in huis hebben of in de praktijk werkzaam zijn.

We starten met een proefles en toelatingstest: tijdens de proefles wordt tekst en uitleg gegeven over de inhoud van de cursus. Aan het einde van die sessie zullen de mogelijke kandidaten onderworpen worden aan een toelatingstest. Dit heeft tot doel om ervoor te zorgen dat de kandidaten zoveel mogelijk hetzelfde muziekzaalinhoudelijke niveau hebben. Tijdens de cursus komen solfège, partituurspel, slagtechniek, stemvorming en programmeren uitgebreid aan de orde. Het accent ligt op de toepassing daarvan in de praktijk.

Koorpracticum
Aan het einde van de cursus worden de kandidaten beoordeeld op hun vaardigheden in een koorpracticum met een Projectkoor. Daarna volgt bij goed gevolg de uitreiking van een officieel VNK certificaat. Limburgse cursisten komen in aanmerking voor subsidie via de VNK.

Inschrijven kan via onze website: www.ricknet.nl
De proeflessen voor beide cursussen zijn gratis en vrij toegankelijk voor geïnteresseerden. Kom zaterdag 8 november naar onze concertzaal, Beekstraat 27 te Weert. Om 9:30 is de proefles voor de oriëntatiecursus en om 10:30 voor de vervolgcursus Koordirectie 1.

Ga voor meer informatie en/of inschrijven naar www.ricknet.nl of neem contact op met Rick via tel. 0495 – 533954 en vraag naar Rita Scheffers.