Roem voor Fatimahuis

Het Fatima Huis in Weert is uitgeroepen tot het Open Monument van de Maand oktober 2014.

In het weekend van 25 & 26 oktober is het Fatima Huis gratis geopend voor publiek en worden er rondleidingen gegeven. In de aanloop naar Open Monumentendag 2015, in het tweede weekend van september en met als thema ‘Kunst & Ambacht’, is elke maand een monument gratis toegankelijk voor publiek. Het Fatima Huis is het eerste Open Monument van de Maand binnen de reeks en het past naadloos binnen het thema van 2015.

Kunst & Ambacht
Met Kunst & Ambacht zal op Open Monumentendag 2015 zowel de kunst als het ambacht in het monument centraal staan. Daarbij is er volop aandacht voor de architectuur en de inspiratiebron die monumenten zijn voor andere kunstvormen als podiumkunsten, beeldende kunsten, letteren of muziek. Tegelijkertijd wordt de ambachtelijke kant in het monument volop belicht: het stucwerk, de wandbeschilderingen, de tegeltableaus, het houtsnijwerk, de meubels, kortom; de decoratieve, toegepaste kunsten. In aanloop naar Open Monumentendag 2015 wordt elke maand een bijzonder monument opengesteld in het kader van het thema Kunst & Ambacht: het Open Monument van de Maand.

Van parochiekerk naar cultuurhuis
In de wederopbouwperiode (1940-1965) werden veel bouwwerken voorzien van kunstwerken. Muurschilderingen, mozaïek, glas-in-lood en (wand)tapijten werden speciaal ontworpen voor een bepaalde plek op of in een gebouw.

Het Fatima Huis werd in 1955 gebouwd naar ontwerp van architect Pierre Weegels, als de parochiekerk ‘Onbevlekt Hart van Maria’. Er werkten verschillende kunstenaars mee. Zo bevat het monument het grootste marmermozaïek van Nederland (255 m², circa 350.000 stukjes) van de hand van kunstenaar Hugo Brouwer. Daarnaast hebben kunstenaars Charles Eyck (glas-in-lood ‘het Zonnewonder van Fatima’), Cor van Geleuken (houtsnijwerk, keramiek en schilderijen) en Gard van Wegberg (schilderijen) hun bijdrage geleverd. In 2011 werd de laatste kerkdienst gehouden, het gebouw werd omgedoopt tot ‘Fatima Huis’. Tegenwoordig wordt het gebruikt voor sociale, educatieve en culturele activiteiten.

Programma
Het Fatima Huis in Weert is het Open Monument van de Maand oktober 2014. Zaterdag en zondag 25 & 26 oktober 2014 van 10:00 tot 17:00 uur is het Fatima Huis gratis opengesteld voor publiek. Iedereen is van harte welkom. Er worden rondleidingen gehouden, er is een hand-out met achtergrondinformatie beschikbaar en er zal orgelmuziek zijn. Het orgel van orgelbouwers Vermeulen uit Weert is recent geheel gerestaureerd. Door inzet van vrijwilligers uit de wijk Fatima is er een belangrijke bijdrage geleverd in de renovatie. Er is koffie, thee en vlaai verkrijgbaar. Het gebouw is toegankelijk voor mindervaliden. Weert heeft in 2014 600 jaar marktrechten, deze markeerden het begin van Weert als stad. Het jubileumjaar Weert 600 wordt gevierd met verschillende activiteiten, het Open Monument van de Maand is daar één van. Adres: Coenraad Abelsstraat 31 a, 6001 VJ Weert.

Meer informatie over het monument: www.fatimahuis.nl

Op 29 oktober 2014, verzorgt Free African Drums een gratis djembé les in het onlangs geopende Fatima Huis.