Leukerbeek opgeleverd

Foto’s – Woensdag vond in Swartbroek het officiële oplevermoment van de beekherstelwerkzaamheden aan de Leukerbeek plaats. Vereniging van Natuurmonumenten kan nu van start met het venherstel in het gebied.

Gedeputeerde Patrick van der Broeck van Provincie Limburg, regiodirecteur Christ Rijnen van Vereniging Natuurmonumenten, wethouder Harrie Litjens van de gemeente Weert en Sjraar Roelofs, portefeuillehouder beekherstel Waterschap Peel en Maasvallei verrichtten hiervoor op ludieke wijze een handeling in het gebied.

In 2013 is Waterschap Peel en Maasvallei gestart met de herinrichting van de Leukerbeek. De beek is nu een natuurlijk slingerende beek met tal van dieren en planten. Bij de herinrichting is rekening gehouden met de natuurgebieden Roeventerpeel, Kootspeel en Roukespeel. Om deze natuurgebieden te behouden is de Leukerbeek om deze gebieden heen geleid.

Bijzonder is dat de natuurgebieden Mosselpeel en Kootspeel via een eigen beek verbonden zijn met de Roukespeel. Overtollig natuurwater wordt op een natuurlijke manier van het ene naar het andere natuurgebied geleid. In de Leukerbeek zijn weer natuurlijke processen mogelijk en de beek is volledig passeerbaar voor vissen. Het beekdal is rijk aan planten en dieren. De aanwezige landschapselementen en planten- en diersoorten maken het beekdal aantrekkelijk voor wandelaars.

Het project wordt gesubsidieerd een rijksbijdrage Investeringsbudget Landelijk Gebied (ILG) via de Provincie Limburg en vanuit het EU Interreg IVa programma Duurzaam Verbinden waarin Belgische en Nederlandse natuur- en waterbeheerders samenwerken aan het verbeteren van het grensoverschrijdende waterbeheer en het landschap.

Bekijk een sfeerimpressie.