Ieren met veel cash op A2

Maarheeze – De politie hield donderdag rond 12.30 uur op de A2 bij Maarheeze twee Ieren van 32 en 21 jaar aan op verdenking van witwassen.

De auto van het tweetal trok kort daarvoor de aandacht van surveillerende agenten. Bij controle van het voertuig en de twee inzittenden werd door agenten om het rijbewijs van de bestuurder gevraagd. Die opende vervolgens de kofferbak om zijn paspoort uit een koffer te pakken. Agenten zagen in de koffer een enorme hoeveelheid contact geld liggen. Het ging om dikke pakken met biljetten van vijftig euro. Daarop werd het tweetal aangehouden op verdenking van witwassen.

Op het bureau bleek het te gaan om een geldbedrag van ruim 19.000 euro. Verder werden bij het tweetal vier XTC-pillen en een kleine hoeveelheid hennep gevonden. De verdachten zitten vast voor verder onderzoek.

Witwassen is het uitvoeren van transacties om de herkomst van illegaal verkregen geld te verbergen. Het gaat om geld afkomstig van criminele activiteiten zoals drugshandel, mensenhandel, diefstal, sociale en fiscale fraude. In alle onderzoeken die de politie doet, wordt gekeken of er sprake is van witwassen. Naast het veroordelen van de dader wordt ook gekeken of de dader zijn crimineel verkregen geld heeft witgewassen (dure goederen voor heeft gekocht). Als dat zo is volgt er een ontnemingsonderzoek dat er uiteindelijk toe moet leiden dat de dader dat geld of die dure auto kwijt raakt.