Storing stadhuis opgelost

Update – De gemeente Weert heeft op dit moment een storing in het computersysteem. Daarom is de dienstverlening beperkt. Klanten die een afspraak hebben en niet kunnen worden geholpen, worden gebeld voor een nieuwe afspraak.

Klanten die bellen probeert de gemeente zo goed mogelijk te helpen. Echter doordat de gemeente niet in de systemen kan, kunnen gegevens bijvoorbeeld niet worden opgezocht. De gemeente geeft er alle prioriteit aan om de storing zo snel als mogelijk te verhelpen.

Update:
De gemeente Weert heeft de storing in het computersysteem opgelost. Dat betekent dat de dienstverlening weer helemaal op orde is. De gemeente heeft met wat improviseren toch bijna alle klanten kunnen helpen.

Doordat de gemeente een groot deel van hun computers niet kon opstarten vanochtend, was de dienstverlening 2 á 3 uur beperkt. De gemeente heeft er alle prioriteit aan gegeven om de storing zo snel mogelijk te verhelpen. De oorzaak van de storing wordt op nog nader onderzocht.