Romepelgrims in Weert

Op zaterdag 20 december kwamen pelgrims uit Zuid-Nederland die ooit te voet naar Rome zijn gelopen naar Weert voor een ontmoetingsdag. De bijeenkomst vond plaats in abdij Maria Hart in de Maasstraat.

Over pelgrimage en pelgrims
Het Nederlandse woord pelgrim stamt af van het Latijnse woord peregrinum, dat vreemdeling betekent en peregre, dat weg van huis betekent. In onze cultuur wordt de term pelgrimage door een begripsversmalling in de late oudheid bijna uitsluitend gebruikt voor mensen die met een religieus doel op reis zijn.

Doel
In elke pelgrimage zijn twee belangrijke componenten te vinden: de reis en het doel/ de bestemming van de reis. Een pelgrimage is een reis die ondernomen wordt in een zoektocht naar een plaats of een bepaalde staat waarvan de pelgrim gelooft dat deze een ideaal belichaamt. De essentie van een pelgrimage is het najagen van idealen. Vaak is het echter zo dat pas door het proces van zoeken het doel van de zoektocht uiteindelijk begrepen kan worden.

Test
Een pelgrimage is ook een tijdelijke onderbreking van de routine en context van het sociale leven van alledag. Een overgangsfase tussen het afscheid van een oude situatie en de intrede in een nieuwe staat of status. Een pelgrimage is een middel om voor vanzelfsprekend gehouden opvattingen en handelswijzen kritisch te bekijken en op zoek te gaan naar beter passende betekenisconstructies. De terugkeer en het opnieuw opgaan in het sociale leven zijn voor de pelgrim de test om te kijken of er na de pelgrimage verandering is opgetreden.

Relatie
De pelgrims die elkaar vandaag in Weert elkaar hadden ontmoet hebben direct of indirect een relatie met elkaar. Ze zijn bij elkaar gebracht door Noud Maas en Marcel Tinnemans.

Programma
Het programma bestond uit ontvangst en nadere kennismaking met elkaar, het uitwisselen van ervaringen aan de hand van foto’s en een persoonlijk voorwerp of attribuut, bezichtiging van het klooster en -tuin en een wandeling over een deel van het Graaf van Hornepad.

X