Rembrandt druk bezocht

Het aantal bezoekers voor het gemeentelijk museum Jacob van Horne is vertienvoudigd. Dit komt door de Rembrandt tentoonstelling die momenteel te zien is in het museaum aan de Markt.

De tentoonstelling heeft tot nu toe ruim 1000 bezoekers getrokken in een kleine 3 werken tijd. De topdag was 30 december met ongeveer 100 bezoekers. In een normale week krijgt het museum circa 30 a 40 mensen over de vloer. Nu is dat circa 350 per week, aldus een woordvoerster van de gemeente Weert.

Een saillant detail is dat de bezoekers lang in het museum verblijven; gemiddeld zo’n 1,5 tot 2 uur. Ook het gebruik met de tablet-pc slaat aan. Bezoekers ervaren het elektronische hulpmiddel als prettig. Men kan met de tablet extra informatie opvragen of inzoomen op het detailwerk.

Het gastenboek van het museum toont positieve reacties. Men ervaart de Rembrand-tentoonstelling als “prachtig”, “indrukwekkend” en “zeer de moeite”. Mensen komen uit het hele land, Rotterdam, Dan Haag, Amsterdam en uiteraard ook veel uit de eigen regio, Limburg en Brabant. Belgen en Duitsers komen geleidelijk steeds meer. Vooral de mensen die van verder weg komen maken er een dagje uit van en geven aan ook nog ergens iets te gaan eten of drinken.

Binnenkort beginnen ook de groepsbezoeken: zo staan 24 schoolklassen uit Weert ingepland en ook al een bedrijfsbezoek. Ook zijn er verschillende arrangementen zoals de combi van tentoonstellingsbezoek met een lunch of diner, bierproeverij, met een stadswandeling, workshop, lezing etc.

De eerste lezing staat gepland op 11 januari en Jaap Mulders, eigenaar van de collectie, komt dan zelf uitleg geven over de expo. In de lezing gaat Jaap Mulders geeft allereerst uitleg over wat een ets precies is. Vervolgens gaat hij in op de vraag wat de etsen van Rembrandt zo speciaal maakt. En wat zou Rembrandt gemaakt hebben als hij nu had geleefd.

Mulders poneert hier de stelling dat Rembrandt in die situatie wellicht fotograaf was geworden. Tenslotte gaat hij in op de vraag of het verschil maakt of de afdrukken door Rembrandt zelf gemaakt zijn of door anderen, eventueel lang na zijn dood. Misschien wel gisteren. Wat is nu wel of niet een echte Rembrandt-ets?

Kosten:
€ 5,00 p.p.
Combiticket lezing en tentoonstelling:
€ 10,00 p.p.

www.wintersweert.nl