Groen licht voor C'wartier

Na jaren van overleggen en discussiëren sprak men in de gemeenteraad van een historisch moment. Er een invulling gevonden voor het oude stadhuis aan de Beekstraat. Woensdag gaf een grote meerderheid van de gemeenteraad groen licht voor de nieuwe plannen.

De organisaties C’wartier uit Heerlen en Skice uit Weert zijn er in geslaagd om met de gemeente Weert een overeenkomst te sluiten om het oude stadhuis voor de komende 10 jaar te exploiteren. Het stadhuis moet een verzamelplaats worden waar cultuur, werken en ontspanning bij elkaar komen.

Het voormalige stadhuis moet plaats gaan bieden aan o.a. een jonge doelgroep, startende creatieve ondernemers, broedplaats, hip hop, werken en leren, cultuur, bruisend stadsleven, dans en muziek, exposities, events, vergaderen, ontspanning, innovatieve winkelconcepten, en tijdelijke woonruimte. Naast nieuwe ondernemers zal het stadhuis ook onderdak gaan bieden aan Punt Welzijn en ook het gemeentearchief blijft de komende twee jaar nog gehuisvest in het pand.

De exploitatie van C’wartier BV moet worden gezien als een transitie-exploitatie: een overgangssituatie van het stadhuis in gebruik door haar gemeentelijke apparaat naar een herontwikkeling van het gebied Beekstraatkwartier.

Op de D66 na, stemden alle partijen in met het voorstel. D66 was en blijft voorstander om een park te realiseren op de betreffende locatie en sprak de vrees uit voor een nieuw fiasco. De positiviteit overheerste maar vrijwel elke partij plaatse wat kritische noten want het plan is niet geheel risicoloos. Uiteindelijk leken de kansen op succes groter dan een fiasco en koos een meerderheid van de raad voor een nieuw innovatief concept in de binnenstad.

De kosten voor de gemeente Weert bedragen 3 miljoen euro verspreid over 10 jaar. Deze kosten waren ongeveer net zo duur als de sloop van het pand, echter vreesde men dan voor langere periode een gapend gat in de binnenstad. Zou men kiezen om het gebouw leeg te laten staan dan zal er verpaupering optreden. Als aanvulling om verpaupering te voorkomen deed de PvdA een voorstel om de parkeergarage een facelift te geven. Hier werd het voorstel van de VVD aangehaald om meer streetart toe te passen in Weert.

De organisatie C’wartier kan nu aan de slag met de invulling van het pand. Daarbij zal ook worden gestart met een opknapbeurt. Zo wordt de buitenkant geschilderd en komt er een groenvoorziening. Verantwoordelijk wethouder Van Eersel toonde zich enthousiast over het plan en hoopt dat bedrijven in Weert kunnen starten en succesvol kunnen doorgroeien.

X