Op zaterdag 3 januari werd in Weert het ‘’Vastelaovundj- monumênt’’ onthuld. Het kunstwerk verfraait de entree van de wijk Groenewoud bij de rotonde Roermondseweg / Limburglaan / Onzelievevrouwestraat.

De onthulling gebeurde in het bijzijn van vertegenwoordigers van: alle Weerter vastelaovundj verenigingen, wijkraden, gemeente, overkoepelende Limburgse vastelaovundj organisaties en omwonenden.

Een tweetal jaren geleden deed de Wijkraad Groenewoud een oproep in het wijkblad voor ideeën ter verfraaiing van de rotonde aan de Roermondseweg bij de entree van Weert. Hierop kwamen enkele reacties, een van deze reacties was om hier een vastelaovundj monumênt te plaatsen.

Dit Monumênt moest symboliseren: Weert als Vastelaovundj stad met een lange vastelaovundj traditie en een brede belangstelling hiervoor bij de Weertenaren. Het idee viel in de smaak. Na Weert als sportstad en groenste stad dacht men Weert ook als Vastelaovundjstad te mogen zien.

Voor het ontwerp werd Jan van Riet benaderd. Jan is een Weerter kunstenaar en geen onbekende in de Weerter vastelaovundj. Het ontwerp is een monument gemaakt van corten A staal +/- 4m hoog en 1,5 m breed geplaatst op een betonnen sokkel. Het stelt voor: Weert als poort van Limburg met meerdere ingangen en in de top het symbool van de zotte tijd. Verder symbolen van de 11 stad, dorp en wijk vastelaovundj verenigingen van Weert, te weten:

 • V.V. de Beesterbolle, Biest Weert
 • V.V. de Bokkeriejers, Tungelroy
 • V.V. de Brökwagters, Boshoven Weert
 • V.V. de Heiknuiters, Altweertheide
 • V.V. de Moeëzevângers, Laar Weert
 • V.V. de Rogstaekers, Weert
 • V.V. de Schäöpkes, Groenewoud Weert
 • V.V. de Spoeëkejaegers, Swartbroek
 • V.V. de Vêrkusköp, Weert-Zuid
 • V.V. de Zoatmaale, Stramproy
 • V.V. de Zweeloeëre, Leuken Weert

Van dit hele ontwerp werd door de Hr. Frans Driessens, die jammer genoeg enkele weken geleden overleden is, een werkproject gemaakt waar het staal op gesneden kon worden. De firma Smolenaers, Constructie & Plaatwerk uit Nederweert heeft het uitgevoerd. Mertens bouw uit Weert vervaardigde een prefabbeton sokkel van 2 meter doorsnee en 80 cm hoog waarop het monument bevestigd is. De gemeente Weert verleende eveneens haar medewerking om het project mogelijk te maken.

13 REACTIES

 1. Zo lang dit Vasteloavundjbeeld op zijn blijft staan wordt er voorlopig geen torenflat gebouwd.
  Dus omwonenden zijn heel zeker blij.

 2. Mis op de fotoreportage de ontwerper van het beeld Jan van Riet. Zie voornamelijk Mötse met en zonder veren en witte sjaaltjes met droevig gezicht er boven.
  De Mötse moeten weer zonodig op de voorgrond en in de picture, en de ontwerper en makers staan weer buiten beeld.

 3. Völ mutse en völ sprekers. Dit is zo 2014: in 2015 kan dit echt niet meer! Vastlaovundj veerdje saame.
  Wel complimenten voor dit initiatief hoewel ik het geen mooi kunstwerk vind. Smaken verschillen, maar wel complimenten.

 4. Ut liektj waal koffie dreenke bi-j de Ververshof —
  ich dacht det de Vastelaovendj veur oad èn jong waas , mer hej is griees hieef boeventoeen.

 5. Jammer dat t beeld niet van mooi brons is…ipv verroest ijzer maar ja daar hangt een kostenplaatje aan …..zal er wel niet meer ingezeten hebben na een paar financiële tegenvallers?

 6. Inderdaad alleen maar mutsen. Maar ligt dat aan de mutsen? Andere carnavalisten waren ook welkom maar die waren blijkbaar niet geïnteresseerd. De “droevige” gezichten onder die mutsen wordt wellicht verklaard door het feit dat deze mensen aan de vooravond staan van een aantal drukke weken en eigenlijk geen zin hadden in dit “verplicht nummertje”. Maar ze waren er wel!

 7. Trekt misschien ook wel de aandacht weg van de leegstand in de Bloemen State.

  Waarom ligt daar eigenlijk nog steeds een open plek omheind met hekken, naast de parkeerplaats van de kijkshop?

 8. Ik vind het maar een somber en triestig kunstwerk, sorry…..

  Carnaval is lol en plezier en dat zie ik niet terug in dit kapot geschoten onderzeeboot wrak…..

 9. De openings/onthullings datum heb ik nergens in de media aangekondigd zien/horen worden. En als dat zo is, ja dan blijft het publiek natuurlijk weg.

 10. Oeever smaak valtj neet te twiste. Mer ich mis det woee ut um zoeej motte gaon: de vastelaovundjveerders, de optochtdeilnemers! Vur mich is dur mer ein ECHT Wieerter vastelaovundjmonument en det stieet op de Merrentj. Is destieds aangeboeeje doeer de optochtdeilnemers; Det is de vastelaovundjgedachte!

Comments are closed.