Grote oefening bij Gamma

Foto’s/video – Hoe snel krijg je een bouwmarkt ontruimd als er onheil uitbreekt? In theorie kan dat misschien binnen een aantal minuten, maar hoe is dat in de praktijk? Woensdag werd de proef op de som genomen in combinatie met een grote brandweeroefening.

Rond 19.10 uur ging het brandalarm af in Gamma aan de Moesdijk. Meteen werd gestart met de ontruiming van het pand. De bezoekers wisten van niets en keken dan ook vreemd op, zeker toen de door een BHV’er van de Gamma naar buiten werden geloodst. De ontruiming vond plaats tijdens openingstijd om een zo echt mogelijk belevingsgehalte te creëren. De bedrijfshulpverlening werd op de proef gesteld want naast het uitbreken van een brand moest er ook een reanimatie worden toegepast.

De bezoekers moesten een aantal minuten buiten in de kou staan in afwachting van de brandweer. Hun geduld werd beloond met een cadeaubon van de Gamma.

In de tussentijd moest de gearriveerde brandweer een brand in het magazijn blussen, zo was het scenario. Daarbij moest men ook slachtoffers redden. De brand was zogenaamd aangestoken door een man met kwade bedoelingen. De man sloeg op de vlucht met de auto. Toen een medewerker van de Gamma hem wilde tegenhouden week de automobilist uit en belandde op een stapel pallets. De man moest vervolgens door de brandweer worden bevrijd.

Van de brandweeroefening hadden de bezoekers geen hinder. Deze vond plaats buiten het winkelgedeelte. Het doel van de oefening was dat het BHV’ers van de Gamma en de brandweer bij een echte calamiteit nog beter zijn voorbereid. Bekijk een beeldimpressie van de oefening.

Video via Youtube:
http://youtu.be/NXpQVMSO8L0