Molen de Hoop opgeknapt

Na een omvangrijke opknapbeurt is molen De Hoop in Swartbroek weer helemaal klaar en toegerust voor de toekomst. Vakmolenaar Peter Stultiens kan nu weer jaren op de molen malen. De markante stellingmolen De Hoop in het Weerter kerkdorp Swartbroek wordt op Tweede Paasdag, maandag 6 april a.s. feestelijk heropend. Hiermee wordt een periode van ruim vier jaar waarin de molen door de eigenaar, Molenstichting Gebroeders Adriaens, werd opgeknapt, feestelijk afgesloten.

De onderhoudswerkzaamheden werden uitgevoerd door Adriaens Molenbouw uit Weert. De restauratie van de molen werd financieel mede mogelijk gemaakt door subsidies van de Provincie Limburg en de gemeente Weert. Na de grote opknapbeurt is molen De Hoop weer de van oudsher bekende markante en stoere blikvanger van het Weerter kerkdorp Swartbroek.

Feestdag op de molen
De heropening van molen De Hoop wordt op Tweede Paasdag de hele dag gevierd. In de ochtend met een officieel programma dat om 10.45 uur begint met enkele toespraken en een feestelijke openingshandeling. Vervolgens kunnen genodigden de molen bezichtigen. Vanaf 12.30 uur is de uit 1788 daterende en in 1905 vanuit Vlaardingen naar Swartbroek verplaatste en herbouwde molen voor iedereen toegankelijk. In en om de molen aan de Coolenstraat in Swartbroek zijn er bij gelegenheid van deze open dag tot 17 uur allerlei activiteiten.

De molenaar zal graag uitleg geven over de werking van de molen en in de molen is een expositie over de geschiedenis van de molen ingericht. Molenstichting Weerterland presenteert de activiteiten van de molenstichting voor het behoud van de Weerter molens en presenteert het vrijwilligersproject Vind je Draai op de Weerter Molens. Verder wordt de hele dag in de molen een door de regionale TV zender L1 gemaakte documentaire over Weert als molenstad vertoond.

Bovendien is de molen deze paasmaandag ook opgenomen in de jaarlijkse Kunst- en Atelierroute Weert. Gerard Schilder, docent aan de Kunstacademie Arnhem en beeldend kunstenaar Willemien Driessen (www.willemiendriessen.nl) zullen hun werk paasmaandag in de molen exposeren.

Uitgevoerde werkzaamheden
De afgelopen vier jaar is molen de Hoop buiten zowel als binnen ingrijpend onder handen genomen. Uit de molen werd alle overtollige machinerieën verwijderd en de bestaande installaties werden gerenoveerd of gedeeltelijk vervangen. Bovendien is er een nieuwe begane grondvloer, riolering en een toiletvoorziening en keuken aangebracht. De in de molen aanwezige elektrische maalstoel is gerestaureerd om zo meer productiviteit te kunnen garanderen voor de molenaar. Maar het malen op de wind is en blijft natuurlijk de hoofdactiviteit van molenaar Peter Stultiens die ook nog eens zijn zilveren molenaarsjubileum viert. Ook het buitenwerk van de molen is de afgelopen tijd stevig onder handen genomen. Zo werd de stelling hersteld, enkele staanders vervangen en delen van de leuning rond de stelling vervangen. Ook het gevlucht werd gerepareerd, de molenkap onder handen genomen en er kwam nieuwe bitumen dakbedekking op de kap en de achtkant. Verder zijn de raamkozijnen in de achtkant hersteld en geschilderd. Tenslotte kreeg de molen ook nog een houtwormbehandeling.