Motivatie W600-zaak

​De rechtbank Limburg heeft vandaag een tussen- uitspraak gedaan in een zaak tussen de stichting De Aldenborgh en de gemeente Weert.

De zaak gaat over het verlenen van subsidie voor de theatervoorstelling “Gaoj je mej nao de Merrentj”. De gemeente heeft € 2.000,- aan subsidie verleend, maar De Aldenborgh had om een bedrag van € 5.000,- gevraagd. De gemeente heeft niet het gehele bedrag toegewezen, omdat De Aldenborgh een eerder aanbod tot subsidiëring van de communicatiekosten van Stichting Weert 600 Jaar Stad heeft afgewezen. Dat Aldenborgh deze keuze heeft gemaakt, kan niet ten laste komen van de gemeentekas, zo stelt de gemeente Weert.

De rechtbank vindt dat de gemeente Weert zich niet zonder nadere motivering op dit standpunt heeft kunnen stellen. Het moment waarop Stichting Weert 600 het aanbod deed, was slechts twee maanden voordat de theatervoorstelling zou plaatsvinden. Het is de vraag in hoeverre De Aldenborgh nog een keuze had. In het besluit heeft de gemeente hiermee ten onrechte geen rekening gehouden.

De rechtbank vindt dat de gemeente de gelegenheid moet krijgen om zich alsnog uit te laten over dit punt. Daarom heeft de rechtbank een tussenuitspraak gedaan. Het is nu aan de gemeente om te bepalen of ze van de geboden gelegenheid gebruik willen maken.

Bekijk de tussen-uitspraak:
http://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBLIM:2015:1254