De onderwijsorganisaties Eduquaat en MeerderWeert, waaronder nagenoeg alle basisscholen in Weert en Nederweert ressorteren, slaan de handen in elkaar voor een duurzame toekomst. Schoolgebouwen zijn, ondanks dat er steeds vaker energiebewust wordt gebouwd, enorme energievreters. Het plaatsen van zonnepanelen kan bovendien behoorlijke besparingen opleveren.

Koppeling
Toch gaat het niet alleen om besparing. “De koppeling met educatie is ook belangrijk. Kinderen raken enthousiast over duurzame energie en praten daarover met elkaar en thuis. Iedereen die erbij betrokken is, wordt bewust van het feit dat het zelf opwekken van energie met zonnepanelen leuk en makkelijk is en super voor het milieu”, aldus Henk Derks, bestuurder bij Eduquaat.

Besparing
Door de stand van de daken of vanwege het eigendomsrecht van een gebouw zijn niet alle scholen geschikt voor het plaatsen van de zonnepanelen. René van Strijp, bestuurder van MeerderWeert: “Toch willen we als het ook maar enigszins mogelijk is zoveel mogelijk gebouwen ‘in het zonnetje’ zetten. Samen met Eduquaat investeren we daarin en de besparing moet onze beide organisaties ten goede komen.”

Subsidie
Peter Wijen is stafmedewerker huisvesting en zeer nauw betrokken bij de zonnedaken. Er is uiteraard een planning en er wordt ook gekeken naar de mogelijkheid van combineren. Als er gebouwd of verbouwd wordt, is het wel zo efficiënt om de duurzaamheidsslag meteen te maken.

“De Provincie Limburg levert een flink deel subsidie voor deze investering en netbeheerder Enexis en de beide leveranciers van de zonnepanelen ( Verkoelen en Zoncollectief Nederland) voorzien ons van lespakketten voor het leren lezen van de monitor van het energieverbruik en kleurplaten voor alle groepen met leuke prijzen”. Op dit moment wordt bij basisschool St. Jozef (Altweerterheide) en basisschool De Kameleon (Fatima)al gewerkt aan de zonnepanelen.