Return kunstuitwisseling

Tijdens het feestjaar van Weert 600 jaar stad vond de kunstmanifestatie Art Spectrum plaats. Een internationale expositie met kunstwerken van Weerter en Chinese kunstenaars én een live-uitwisseling tussen topkunstenaars uit Weert en de Chinese zusterstad Hangzhou (het district Yuhang).

Mede op verzoek van het districtsbestuur van Yuhang wordt de kunstmanifestatie dit jaar herhaald in onze zusterstad. De feestelijke opening van de kunstexpositie is vrijdag 15 mei. Burgemeester Heijmans zal samen met zijn collega burgemeester Zhu Hua van Yuhang de openingshandeling verrichten. Ook een vertegenwoordiging van het Nederlandse Consulaat zal deze opening bijwonen.

Begin mei reist de culturele delegatie af naar China. De deelnemende kunstenaars zijn Theo Derksen, Rob Kars, Johannie van Tuel, Bernard Visser en Rina Willekens. De stichting Art Spectrum, die deze kunstuitwisseling coördineert, reist met hen mee.

Variatie aan kunst
Soortgelijk aan de opzet in 2014 zijn op de kunstexpositie ruim honderd kunstwerken te zien: schilderijen, tekeningen, illustraties, kalligrafie, sculpturen, kunstfotografie, textiele werkvormen en installaties en meer. Een derde van deze werken is van Weerter kunstenaars. De expositie vindt plaats in het Chiangnan Watery Region Culture Museum van Yuhang.
Voorafgaande aan de expositie is er een live-uitwisseling tussen Chinese en Weerter kunstenaars. Van 11 tot en met 17 mei verblijven de vijf kunstenaars uit Weert in Yuhang. Zij gaan samen met hun collega’s uit Yuhang een week lang aan het werk in ateliers om tot een gezamenlijk kunstwerk te komen.

De stichting Art Spectrum heeft voor deze kunstuitwisseling, naast eigen gelden, externe financiële bronnen aangeboord zoals een provinciale subsidie. Bovendien hebben zij een meerjaren aflossingsregeling kunnen treffen voor een door de gemeente Weert voorgeschoten btw afdracht. De stichting zal ook eigen inkomsten genereren door verkoop van onder andere in Yuhang gemaakte kunstwerken.

Voorbereiding kunstuitwisseling
Mede ter voorbereiding op deze kunstmanifestatie brengt burgemeester Zhu Hua van 19 tot 21 april aanstaande een bezoek aan Weert. Nadere informatie over dit bezoek volgt later.

Voorbereiden handelsmissie
Namens het college van Burgemeester en wethouders gaat burgemeester Jos Heijmans mee naar China. Hij wordt vergezeld door zijn kabinetschef. Naast het begeleiden van de culturele delegatie gaat de burgemeester mee naar Yuhang om de onderlinge vriendschapsband te onderhouden en om de Weerter handelsmissie in 2016 naar Yuhang voor te bereiden. Bovendien zal de heer Heijmans contacten gaan leggen met bedrijven uit Yuhang die potentieel geïnteresseerd zijn in het zaken doen met het Weerter bedrijfsleven. Nu de burgemeester op uitnodiging naar Yuhang gaat, blijven de kosten van het bezoek van de burgemeester en zijn kabinetschef aan China beperkt tot maximaal € 3.000,-.