Vanaf december vorig jaar is de bediening van de Stads- en Biesterbrug in Weert in handen van Rijkswaterstaat. Sindsdien zijn er 14 storingen geregistreerd door Rijkswaterstaat waarbij sprake is geweest van een stremming voor weg- en/of waterverkeer.

Vorige week woensdag wat het weer zover, dit tot grote ergernis bij de Weertenaren. De Biesterbrug was omlaag, maar de slagbomen gingen maar aan één zijde open. Het verkeer op de weg moest wachten op een volgende boot. Toen deze was gepasseerd werkte alles weer normaal.

Een woordvoerster van Rijkswaterstaat geeft aan dat 10 van de 14 storingen hebben plaatsgevonden en ‘slechts’ 4 in de periode van januari en februari in 2015. Het aantal storingen is dus aanzienlijk verminderd.

De oorzaak zijn een aantal kinderziektes die in het gemoderniseerde systeem zaten. Rijkswaterstaat geeft aan dat de bruggen zijn voorzien van een totaal nieuw en “hypermodern” systeem. “De omschakeling van het oude naar het nieuwe systeem was dan ook geen makkelijke opgave”, zo licht de woordvoerster toe.

De gemeente Weert geeft aan dat zij ook storingmeldingen hebben ontvangen. Zij sturen deze direct door naar Rijkswaterstaat. “Ze proberen de storingen vanuit Tilburg op te lossen, maar dat zien de mensen niet. Indien de storing niet op afstand te verhelpen is, dan is een monteur binnen 1,5 uur ter plaatse”, aldus een woordvoerster van de gemeente Weert.

Rijkswaterstaat ziet ook liever geen storingen, maar ze zien de toekomst positief in. Men geeft aan dat er al maatregelen worden toegepast om het verkeer op de weg te ontlasten. Tijdens de spits van 7.45 – 8.15 uur en 16.30 – 17.00 uur krijgt de beroepsvaart geen doorgang bij de bruggen. De pleziervaart moet zelfs nog langer wachten. Zij krijgen geen doorgang van 7.30 – 8.30 uur en van 16.30 tot 17.30 uur.

9 REACTIES

 1. Ze gaan al open als de boten nog ver weg zijn gevolg je wacht nog langer voor de brug.Leuk straks als de plezierbootjes er weer onder door moeten.

 2. Vreemd, dacht dat de ochtend en avond spits altijd langer dan een 1/2 uurtje duurde. Maar ja, liever 50 wachtende automobilisten/fietsers of voetgangers dan een boot. En ja ook bij de wachtende op de weg zitten mensen die daar voor hun beroep staan.

 3. Rijkswaterstaat heef alein cameraas stoan vur te kieke of ur unne boeet aan kumptj…hoevul verkieer er aan weerskante vanne brug stieed is niet belangrieek vur di-j kruikezeikers uut Tilburg…en weem deut er wat aan…? NEMUS…!

 4. Inderdaad, soms onnodig lang wachten terwijl de aankomende boot nog op royale afstand van de brug is…

 5. Het is hoog tijd voor vaste oeververbindingen, hetzij over of onder het kanaal; dit in een totaal nieuwe infrastructuur voor het centrum waardoor een soepele verkeersstroom afwikkeling ontstaat. Maar op de eerste plaats dient men daartoe ruimer te denken.

 6. Het is een ver van mijn bed show geworden.

  Waar is de tijd gebleven dat de brugwachter met een sleutel, midden op de brug het gevaarte draaide?

 7. Als het maar niet zo is dat ik straks anderhalf uur moet wachten als ik met mijn bootje door moet! Dit is kostbare vrije tijd! Geef mij de ouderwetse brugwachter maar dat is me best een fooitje waard.

 8. Dat klopt, afgelopen week lag een boot 600 meter van de brug en de brug was open. Veel ergernis overal. En als de brug dicht gaat gaan er maar 2 slagbomen omhoog en de andere pas 20 seconden later.

 9. Ja hoor,vanmorgen was het weer zover…de stadsbrug open..niks mis mee,maar toen hij dicht ging bleven de slagbomen dicht met als gevolg dat de fietsers en voetgangers er onder door gingen…levensgevaarlijk lijkt mij!!! het heeft ongeveer 10 minuten geduurd alvorens de slagbomen weer open gingen!!! WAAROM duurt dat zolang??het zorgt voor veel ergenis bij de automobilisten…daarbij moet ik ook vermelden dat als de brug open gaat voor een boot,hij open blijft voor het tweede schip wat net de biesterbrug is gepasseerd…te gek voor woorden,alleen maar rijen auto`s en een hoop stress???WAAROM????????geef mij maar de brugwachter terug………..

Comments are closed.